«Το έργο είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ακατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο, το οποίο δεν θα πρέπει να αδειοδοτηθεί, καθώς θα εκβιομηχανίσει τη γη με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο έδαφος, στα δάση, στη λειτουργία του οικοσυστήματος και στα είδη». Σε ευθεία σύγκρουση με τη λογική της αειφορίας έρχεται η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες της εγκατάστασης 98 ανεμογεννητριών στην καρδιά της Κεντρικής Εύβοιας. Με τίτλο «Θυσιάζοντας την άγρια φύση για τις ΑΠΕ;», η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό LAND.
Το φυσικό περιβάλλον θα μειωθεί δραματικά - από 49% σε 4% εξαιτίας του φαραωνικού έργου και την διάνοιξη οδών
Το φαραωνικών διαστάσεων έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση 98 ανεμογεννητριών ισχύος 279,6 MW σε 21 σημεία εντός του όρους Πυξαριάς, στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, σε μια περιοχή που επλήγη βαριά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών και διατηρεί ακόμη δείγματα σπάνιας βιοποικιλότητας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 97% της έκτασης όπου προβλέπεται η εγκατάσταση των αιολικών σταθμών βρίσκεται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, που φιλοξενεί 31 είδη πτηνών ευρωπαϊκής σημασίας.
Μάλιστα, ακόμα και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ίδιων των επενδυτών αναγνωρίζει πως 16 είδη αρπακτικών κινδυνεύουν: και τέσσερα σε κρίσιμο βαθμό. Ωστόσο, παρά τις παραδοχές, η Μελέτη τους καταλήγει πως το έργο μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ουσιαστική βλάβη στη φύση! Η σχετική δημόσια διαβούλευση, πάντως, έκλεισε με πλήθος αρνητικών σχολίων και καθολική κοινωνική αντίδραση.
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών αφορά περιοχή που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «Ζώνη Προστασίας της Φύσης». Σε τέτοιες ζώνες απαγορεύονται ρητά τόσο τα έργα αιολικής ενέργειας όσο και η κατασκευή νέων οδών. Όπως επισημαίνεται στην πανεπιστημιακή μελέτη, το προτεινόμενο έργο έρχεται σε πλήρη ρήξη με τον προβλεπόμενο χωρικό σχεδιασμό, ενώ τυχόν αδειοδότησή του θα συνιστούσε προκλητική αγνόηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ίδιων των επιστημονικών πορισμάτων του κράτους.
Οι συνέπειες θα είναι καταλυτικές: το φυσικό περιβάλλον θα μειωθεί δραματικά – από 49% σε 4% (!) – ενώ η περιοχή του Πυξαριά, μία από τις μεγαλύτερες Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) της χώρας, θα χάσει τον ανέπαφο χαρακτήρα της. Κι όμως, η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί διεθνώς για την προστασία τέτοιων περιοχών, εντάσσοντάς τες στα αποκαλούμενα «Απάτητα Βουνά» στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης:
Τα ανυπότακτα κρινάκια του Αιγαίου
Σώστε τους Κέδρους
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν