0
1
σχόλια
339
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το Real Junk Food Project αξιοποιεί τα ασφαλή ληγμένα ή άσχημα τρόφιμα, δεν πετάει τίποτα και ταΐζει δωρεάν όποιον έχει ανάγκη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
20 Μαρτίου 2018
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο 88.000 τόνοι τροφίμων στην Ευρώπη καταλήγουν στους κάδους, έστω κι αν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν δείχνουν «όμορφα» και συμμετρικά. Ο μισός πλανήτης πεινάει όμως οι δυτικές χώρες πετούν χωρίς δεύτερη σκέψη στα σκουπίδια σχεδόν το ήμισυ της τροφής τους. Βλέποντας αυτό το παράλογο, ο σεφ Adam Smith, δημιούργησε ένα project με σκοπό να μην πάει ούτε μια μπουκιά φαγητού χαμένη.

Το Real Junk Food Project ξεκίνησε στο Leeds της Αγγλίας, όταν ο Smith άνοιξε ένα καφέ που σερβίρει αποκλειστικά προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Μόνο το καφέ του Leeds τροφοδοτεί περίπου 35.000 ανθρώπους κάθε εβδομάδα. Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην ίδρυση μιας διεθνούς ΜΚΟ με τον ίδιο σκοπό ενώ το πρώτο Real Junk Food Project θα ανοίξει σύντομα στην Αμερική. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: Όλα τα καφέ του Real Junk Food Project τροφοδοτούνται από τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Οι πελάτες των καφέ πληρώνουν για ό,τι καταναλώσουν με ελεύθερη συνεισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα, μπορούν να συνεισφέρουν βοηθώντας στην παρασκευή και το σερβίρισμα των προϊόντων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Το Fuel for School, είναι ένα συνεργατικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται περισσευούμενα τρόφιμα για σχολεία. Ως αποτέλεσμα, πάνω από 20.000 μαθητές στο Leeds έχουν πλέον πρόσβαση σε δωρεάν φαγητό, ενώ παράλληλα μαθαίνουν σωστή διαχείριση κατά της σπατάλης τροφίμων ώστε η κουλτούρα της αντι-σπατάλης να εξαπλωθεί και στο μέλλον να είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

«Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σε αυτό που κάνουμε. Είναι λογικό, είναι βιώσιμο, είναι είναι το σωστό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εμπνέονται» λέει ο Smith στον Guardian. «Και αν κάποιο παιδί μπορεί να το κάνει, τότε μπορούμε όλοι».
 

Διαβάστε επίσης:
Όχι στη σπατάλη τροφίμων
Το σούπερ μάρκετ της αντι-σπατάλης
Η πόλη με μηδενική σπατάλη τροφής
Οι ΗΠΑ πετάνε το μισό τους φαγητό
TOP 10: Είναι ok και μετά τη λήξη τους


 
εμφάνιση σχολίων