0
1
σχόλια
343
λέξεις
ΖΗΝ

Δεν πετάμε! Ιδού μερικά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, ακόμα κι αν η συσκευασία τους λέει άλλο

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
17 Μαρτίου 2015
Οι ημερομηνίες λήξης δεν είναι απόλυτες. Κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 1,3 τρισ. τόνοι φαγητού παγκοσμίως ενώ την ίδια περίοδο, το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια στις πλούσιες χώρες ισοδυναμεί με ολόκληρη την παραγωγή τροφής στην υποσαχάρια Αφρική (230 εκατ. τόνοι), σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η σπατάλη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και περιβαλλοντική, αφού η παραγωγή όλων αυτών των τροφίμων συμβάλλει στη σπατάλη νερού, γης και ενέργειας. Τα τρόφιμα όμως που καταλήγουν στα σκουπίδια δεν είναι κατ' ανάγκη χαλασμένα. Υπάρχουν κάποιες τροφές, τυποποιημένες και μη, τις οποίες μπορούμε να τις καταναλώσουμε ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης.

Ιδού η λίστα:
1. ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ. Πάσης φύσεως -δηλαδή όχι μόνο από πατάτα αλλά και από καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς κ.ο.κ.
2. ΣΟΚΟΛΑΤΑ. Η ζάχαρη που περιέχει λειτουργεί ως συντηρητικό.
3. ΚΕΤΣΑΠ: Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο μέσα στο ψυγείο ή, αν είναι κλειστή, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
4. ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Διαρκεί μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης. Αν βλέπουμε κάποια αλλοίωση στην επιφάνειά του, μπορούμε να αφαιρέσουμε το πάνω μέρος και να καταναλώσουμε αυτό που βρίσκεται από κάτω.
5. ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ: Αν αλλοιωθεί ελαφρώς το γύρω-γύρω, το πετάμε και καταναλώνουμε το υπόλοιπο.
6. ΓΑΛΑ: Εμπιστευόμαστε την καλή μας όσφρηση. Αν δεν μυρίζει περίεργα, τότε είναι εντάξει προς κατανάλωση.
7. ΑΥΓΑ: Τα ελέγχουμε με ένα μπολ με νερό. Αν βυθίζονται, είναι εντάξει. Αν επιπλέουν, σημαίνει ότι έχουν πολλά βακτήρια και έχουν αλλοιωθεί.
8. ΨΩΜΙ: Αν δεν έχει μούχλα, ακόμα κι αν έχει ξεραθεί λίγο, μπορούμε να το ζεστάνουμε στον φούρνο. Επίσης το ψωμί διατηρείται στην κατάψυξη.
9. ΡΥΖΙ: Διαρκεί ακόμα και για χρόνια, αν το συντηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Αν έχει λήξει, ελέγχουμε πάντα το περιεχόμενο της συσκευασίας πριν το μαγειρέψουμε.
10. ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Εδώ ισχύει η κοινή λογική. Αν δεν έχουν μούχλα, ακόμα και λιγάκι ζαρωμένα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Σε περίπτωση όμως που δεν μας αρέσουν αν δεν είναι πολύ φρέσκα, μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στα φαγητά μας, σε γλυκά και μαρμελάδες.

εμφάνιση σχολίων