0
1
σχόλια
222
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

H Γαλλία αναγκάζει μεγάλα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα τρόφιμα για φιλανθρωπικούς σκοπούς

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Μαΐου 2015
Το γαλλικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας πρέπει να λάβουν μέτρα τόσο για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων όσο και για την αλόγιστη σπατάλη των τροφίμων. Έτσι πλέον, αντί να καταστρέφουν τρόφιμα που δεν πουλήθηκαν, θα τα δίνουν είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είτε για χρήση ως ζωοτροφές.

Με αυτό το μέτρο, η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων στο μισό μέχρι το έτος 2025. Το Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ του μέτρου που πρότεινε ο Γκιγιόμ Γκαρό, πρώην υπουργός Τροφίμων. «Είναι σκανδαλώδες να ρίχνεται χλωρίνη σε σκουπιδοτενεκέδες σούπερ μάρκετ που είναι γεμάτοι με βρώσιμα τρόφιμα», είπε υπογραμμίζοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για κάθε χώρα.

Το μέτρο αφορά σούπερ μάρκετ με έκταση 400 τ.μ. και άνω. Τα πρόστιμα που προβλέπονται για όποιον δεν το τηρήσει φτάνουν τις 75.000 ευρώ ή και τα δύο χρόνια φυλάκισης. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επίσημης προσπάθειας για να μειωθεί η ποσότητα των απόβλητων τροφίμων της χώρας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, ο μέσος Γάλλος πολίτης πετάει στα σκουπίδια 20-30 κιλά τροφίμων τον χρόνο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο νόμος θα εισάγει σύντομα και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα απόβλητα τρόφιμα στα σχολεία και στις επιχειρήσεις.

Και στα δικά μας.


Διαβάστε επίσης: «Κλέβοντας» φαγητό από τα σκουπίδια
 
εμφάνιση σχολίων