0
1
σχόλια
318
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τι θα είναι και που βρήκε τα χρήματα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
21 Φεβρουαρίου 2020
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, χρησιμοποίησε ολόκληρο το ποσό (περίπου 94.000 ευρώ) που έλαβε από τη διάκρισή της ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νομπέλ» για το 2019, για να ιδρύσει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ). Το ίδρυμα που φέρει το όνομά της, έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας. Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης την βράβευσε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης».
 

Τους τελευταίους μήνες η 17χρονη Γκρέτα εκφώνησε ομιλίες για το κλίμα, από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη  

Η διαμαρτυρία που έκανε τον Αύγουστο του 2018 για το κλίμα έξω από το δημαρχείο της Σουηδίας έπιασε τόπο και έτσι γεννήθηκε το κίνημα #FridaysForFuture. Τα hashtags #FridaysForFuture και #Climatestrike εξαπλώθηκαν και πολλοί μαθητές και ενήλικες άρχισαν να διαμαρτύρονται έξω από τα κοινοβούλιά τους και τα Δημαρχεία, σε όλο τον κόσμο. Το κίνημα πήρε διεθνείς διαστάσεις. Τους τελευταίους μήνες η 17χρονη Γκρέτα εκφώνησε ομιλίες για το κλίμα, από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.

«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τούνμπεργκ και το νέο της ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος Ορθής Διαβίωσης, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, ο Όλε φον Έξκουλ. «Απαιτούνται επείγουσες αλλά και μακροπρόθεσμες ενέργειες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα είναι βιώσιμες από πολλές πλευρές» ενώ πρόσθεσε επίσης ότι «η ψυχική ασθένεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στον κόσμο, το οποίο παραβλέπεται».

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Τα πρώτα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ.


Διαβάστε επίσης:
Η Γκρέτα απαντά στους επικριτές της για το Άσπεργκερ
Το πράσινο κύμα της Ευρώπης
Η 15χρονη ακτιβίστρια που προτάθηκε για Νόμπελ
εμφάνιση σχολίων