0
1
σχόλια
278
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ιστορικές ευθύνες δείχνει η έρευνα: Οι κυβερνήσεις υπόσχονται ενώ την ίδια ώρα, οι εταιρείες, ιδιωτικές και κρατικές, αυξάνουν την παραγωγή τους
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
9 Απριλίου 2024
Το Carbon Majors Database περιέχει δεδομένα εκπομπών από το 1854 έως το 2022 αλλά και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στον κόσμο.

Η νέα έρευνα που δημοσίευσε η Carbon Majors Database δείχνει 57 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των παραγωγής ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου. Είναι αυτές που ευθύνονται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2016 έως το 2022.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από εκπομπές που πραγματοποιήθηκαν μετά τη Σύνοδο του Παρισιού                    

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από εκπομπές που πραγματοποιήθηκαν μετά τη Σύνοδο του Παρισιού ενώ εστιάζει στις 122 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Παρότι οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών, η έρευνα δείχνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων όχι μόνο δεν ακολούθησαν, αλλά αύξησαν την παραγωγή τους, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση.

– Το 65% των κρατικών εταιρειών και 55% των ιδιωτικών εταιρειών αύξησαν την παραγωγή τους
– 57 εταιρείες ευθύνονται για το 80% των εκπομπών CO2
– 117 εταιρείες ευθύνονται για το 88% των εκπομπών CO2
– Οι περισσότερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων αύξησαν την παραγωγή τους μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.
– 78 εταιρείες συνδέονται με πάνω από το 70% των εκπομπών CO2 από ορυκτά καύσιμα.
– 5 ιδιωτικές εταιρείες (Chevron, Exxon Mobil, BP, Shell και ConocoPhillips) ευθύνονται για το 11,1% των εκπομπών
– 5 κρατικές εταιρείες (Saudi Aramco, Gazprom, Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου, Coal India και Pemex) ευθύνονται για το 10,9% των ιστορικών εκπομπών