0
1
σχόλια
599
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Greta Thunberg: Η μικρή σουηδέζα που συστήνεται ως «ακτιβίστρια με σύνδρομο Asperger» και μάχεται κατά την κλιματικής αλλαγής
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Απριλίου 2019
«Σχολική αποχή για το κλίμα». Αυτό έγραψε στην αυτοσχέδια ταμπέλα από χαρτόνι η 15χρονη Greta Thunberg, που κάθισε μόνη της έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της με σκοπό να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει οι πολιτικοί να δώσουν στο κλίμα την ύψιστη προτεραιότητα.

Ήταν 20 Αυγούστου 2018, η πρώτη ημέρα του σχολείου στη Σουηδία, όμως εκείνη δεν πήγε στην τάξη. Ούτε τις επόμενες ημέρες. Αντ’ αυτού επί τρεις εβδομάδες εγκατέλειπε καθημερινά  το σχολείο και μοίραζε φυλλάδια έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Αν και αρχικά οι δάσκαλοι ήθελαν να την αποθαρρύνουν, στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί της. Μετά τις εκλογές, επέστρεψε στην τάξη όμως κάθε Παρασκευή, την βρίσκει κανείς σταθερά έξω από το κοινοβούλιο και «αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι οι ηγέτες να ευθυγραμμιστούν με τη συμφωνία του Παρισιού».
 

Τα hashtags #FridaysForFuture και #Climatestrike εξαπλώθηκαν και πολλοί μαθητές και ενήλικες άρχισαν να διαμαρτύρονται έξω από τα κοινοβούλιά τους και τα Δημαρχεία, σε όλο τον κόσμο

«Μερικοί λένε πως θα έπρεπε να είμαι στο σχολείο. Όμως γιατί να πάω να μάθω πράγματα για ένα μέλλον όπου κανείς δεν κάνει αρκετά για να το σώσει; Γιατί να μάθω αυτά που λένε οι επιστήμονες όταν οι πολιτικοί τα αγνοούν; Αυτό που κάνουμε ή δεν κάνουμε τώρα θα επηρεάσει τη ζωή μου και αυτή των φίλων μου, των παιδιών και των εγγονιών τους».

Η διαμαρτυρία της Greta έπιασε τόπο και έτσι γεννήθηκε το κίνημα #FridaysForFuture. Τα hashtags #FridaysForFuture και #Climatestrike εξαπλώθηκαν και πολλοί μαθητές και ενήλικες άρχισαν να διαμαρτύρονται έξω από τα κοινοβούλιά τους και τα Δημαρχεία, σε όλο τον κόσμο. Το κίνημα πήρε διεθνείς διαστάσεις και κάθε Παρασκευή δίνεται «ραντεβού για το κλίμα» με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτικών και των πολιτών.

Στις 15 Mαρτίου 2019, Παγκόσμια μέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια απεργοί και στις 7 ηπείρους, ένωσαν τις φωνές τους με τη δική της. Σε περισσότερες από 125 χώρες του κόσμου, διαδήλωσαν ειρηνικά ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
 

«Η αλλαγή του κλίματος πρέπει να σταματήσει, και είμαστε εμείς που πρέπει να το καταφέρουμε αυτό. Είναι μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη όταν πρόκειται για την ζωή μας»

Στο προφίλ της στο Twitter, η Greta παρουσιάζει τον εαυτό της ως «δεκαπεντάχρονη ακτιβίστρια με το σύνδρομο Asperger». Το σύνδρομο Asperger είναι μια μορφή αυτισμού . Συχνά τα άτομα με Asperger είναι ιδιαίτερα ευφυή. Επεξεργάζονται τα αισθητήρια ερεθίσματα με διαφορετικό τρόπο και αν και μερικές φορές παρουσιάζουν πρόβλημα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, έχουν την τάση να ενδιαφέρονται με πάθος για ορισμένα θέματα. «Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη εδώ πέρα. Για μένα, τα περισσότερα πράγματα είναι μαύρα ή άσπρα», λέει η Greta Thunberg στον Guardian. «Η αλλαγή του κλίματος πρέπει να σταματήσει, και είμαστε εμείς που πρέπει να το καταφέρουμε αυτό. Είναι μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη όταν πρόκειται για την ζωή μας».

Τον Μάρτιο 2019, η Greta προτάθηκε για Βραβείο Νόμπελ. «Προτείναμε την Greta Thunberg γιατί αν δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε την αλλαγή του κλίματος θα φέρει πολέμους, συγκρούσεις και πρόσφυγες» δήλωσε ο Νορβηγός Σοσιαλιστής Βουλευτής Freddy André Øvstegård. «Η Greta Thunberg ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα το οποίο βλέπω ως σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη».

Από την άλλη, η Greta το βλέπει ως μονόδρομο: «Το κάνω αυτό επειδή οι εσείς οι ενήλικες καταστρέφετε το μέλλον μου. Θέλω οι πολιτικοί να δώσουν στο κλίμα την ύψιστη προτεραιότητα και να το αντιμετωπίσουν ως κρίση. Το ζήτημα του κλίματος είναι αυτό που κάνουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές δεν θα μπορούν να το αλλάξουν. Σύντομα θα φτάσουμε σε σημείο από το οποίο δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε.
εμφάνιση σχολίων