0
1
σχόλια
419
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η αγωνία των Ευρωπαίων νέων για το περιβάλλον, τα νέα ήθη που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και η ανάγκη της αντιπαράθεσης των «παλιών» πολιτικών με τις βιομηχανίες
 
DOCTV.GR
27 Μαΐου 2019
Οι ευρωεκλογές απέδειξαν ότι ο ακτιβισμός των προηγούμενων μηνών στην Ευρώπη είχε αποτέλεσμα, όπως είχε προβλέψει η εφημερίδα Guardian.

H κλιματική αλλαγή έφερε διψήφια νούμερα στα ποσοστά των οικολογικών κομμάτων που κατέγραψαν ιστορική επιτυχία στις μεγάλες χώρες της Ε.Έ.. Οι νεότεροι ψηφοφόροι χάρισαν και οι Γερμανοί Πράσινοι έφτασαν στο 20,9% και διπλασίασαν την επίδοσή τους σε σχέση με το 2014.

Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτοι με 12%. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία βρίσκονται επίσης πάνω από το 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο Βέλγιο, αναμένονται σημαντικά ποσοστά.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή ή να έχουν λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ταυτότητα του προέδρου της, όπως εκτιμά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τη στιγμή που ούτε η κεντροδεξιά (ΕΛΚ) ούτε η κεντροαριστερά (ΕΣΚ) δεν καταφέρουν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία σε αυτές τις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 

Στη Γερμανία φάνηκε το χάσμα γενεών: οι Πράσινοι προηγούνται των συντηρητικών στις ηλικίες 18 - 44, ενώ η Ένωση της Μέρκελ κυριαρχεί στους 60 και άνω

Πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως 68% των ερωτηθέντων έκριναν ανεπαρκή τη δράση της κυβέρνησης Μέρκελ. Απέτυχε στους στόχους εξαιτίας των αντιστάσεων των βιομηχάνων και της ενεργειακής πολιτικής που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων αρνήθηκε να δηλώσει προτίμηση συνεργασίας, όταν ρωτήθηκε στη γερμανική τηλεόραση: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας», είπε η Σκα Κέλερ. Στο γερμανικό εκλογικό σώμα φαίνεται το χάσμα γενεών: οι Πράσινοι προηγούνται των συντηρητικών στις ηλικίες από 18 - 44, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU-CSU) της Μέρκελ κυριαρχεί στους 60 και άνω.

Το πράσινο κύμα στηρίζεται στους νέους τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γάλλος Γιανίκ Ζαντό χαιρέτισε την εκλογική κινητοποίηση των νέων στη Γαλλία, που σύμφωνα με τον ίδιο «κατέλαβαν αυτή την ψηφοφορία» ενώ η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών νεολαιών «Παρασκευές για το Μέλλον» με πρωτοστάτη την σουηδέζα μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έβγαζε κάθε Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε μια εκατοστή χώρες, με σύνθημα να ρίξουν το βάρος τους στην ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές.

Τα οικολογικά κινήματα της ευρωπαϊκής πράσινης αριστεράς έχουν σαν κοινή θεματική ατζέντα την μόλυνση, το ενεργειακό ζήτημα, τη διατροφή, την διάσωση των ζώων και της φύσης, τον άγριο καπιταλισμό της υπερ-ανάπτυξης...


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Η 15χρονη ακτιβίστρια που προτάθηκε για Νόμπελ
Η Ε.Έ. απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης
εμφάνιση σχολίων