0
1
σχόλια
280
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Όταν αυτοί που σε μισούν, εστιάζουν στην εμφάνισή σου ή σε όσα σε κάνουν διαφορετική, σημαίνει ότι κερδίζεις»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Σεπτεμβρίου 2019
Η 16χρονη ακτιβίστρια και υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης, Γκρέτα Τούνμπεργκ, βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και αγωνίζεται για την ανατροπή της κλιματικής αλλαγής.

Απάντησε στο Twitter για τον ρατσισμό που δέχεται, καθώς όσοι της ασκούν αρνητική κριτική, συνήθως εστιάζουν στο γεγονός ότι είναι πολύ νέα και ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ.

Πριν να αρχίσει να διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή, η Γκρέτα δεν αναφερόταν στο σύνδρομο που αντιμετωπίζει: «Ήξερα πως η άγνοια θα κάνει πολλούς να το δουν ως αρρώστια. Έτσι καθόμουν σπίτι, χωρίς φίλους, χωρίς ενέργεια, παρέα με μια διατροφική διαταραχή».

Πολλοί επικριτές της, τη χαρακτηρίζουν ως ένα μιντιακό κατασκεύασμα, πίσω από το οποία κρύβονται οικονομικές σκοπιμότητες, καλυμμένες με τον μανδύα της οικολογίας. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Herald Sun, Andrew Bolt, σε άρθρο του αμφισβητεί ακόμα και την ψυχική ευστάθεια της Τούνμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς την ως «διαταραγμένη Μεσσία» και «αλλόκοτη», αποδίδοντας την ανησυχία της για την κλιματική αλλαγή σε «ψυχιατρικές διαταραχές που επιτείνουν φοβίες».

Στη σχετική της ανάρτηση, η Τούνμπεργκ αναφέρει: Έχω Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι είμαι κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα. Και το να είσαι διαφορετικός -υπό συγκεκριμένες συνθήκες - είναι υπερδύναμη».

Η Σουηδή ακτιβίστρια απασχολεί εδώ και καιρό τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς αναδείχθηκε σε πρόσωπο-κλειδί της μαθητικής κινητοποίησης εναντίον της κλιματικής αλλαγής που πήρε διεθνείς διαστάσεις.

Πρόσφατα διέσχισε τον Ατλαντικό με ιστιοπλοϊκό που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια αντί για καύσιμα, με σκοπό να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ, να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει για την άμεση λήψη μέτρων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.


Διαβάστε επίσης:
Το πράσινο κύμα της Ευρώπης
Η 15χρονη ακτιβίστρια που προτάθηκε για Νόμπελ
Η Ε.Έ. απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης
εμφάνιση σχολίων