0
1
σχόλια
221
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Απαισιοδοξία και αισιοδοξία, δύο λέξεις που απορρίπτω. Το θέμα είναι να έχουμε ανοιχτά τα μάτια»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
7 Μαΐου 2020
Απαισιοδοξία και αισιοδοξία, άλλες δύο λέξεις που απορρίπτω. Το θέμα είναι να έχουμε ανοιχτά τα μάτια. Ο γιατρός που αναλύει το αίμα και τα κόπρανα ενός αρρώστου, που παίρνει τον πυρετό του και μετράει την πίεσή του, δεν είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ξεκινώντας από την κατάσταση ως έχει.

Αλλά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ατυχή λέξη (αισιοδοξία), τότε νιώθω απαισιόδοξη όταν διαπιστώνω πόσο λίγο έχει αλλάξει η ανθρώπινη μάζα μέσα σε τόσες χιλιετίες. Οι μεγαλύτεροι αναμορφωτές σκόνταψαν γενικά πάνω σε αυτήν την σχεδόν απόλυτη αδυναμία να αλλάξει ο άνθρωπος, και γενικά το δίδαγμά τους χάθηκε μετά απ' αυτούς.


Απόσπασμα από το βιβλίο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Με ανοιχτά τα μάτια-συζητήσεις με τον Ματιέ Γκαλέ, Εκδοσεις Χατζηνικολή, 1981. Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (γαλλ. Marguerite Yourcenar) (8 Ιουνίου 1903 – 17 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια, μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του εικοστού αιώνα. Η σημασία της συνεισφοράς της στη λογοτεχνία αναγνωρίστηκε μέσα από πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας της Γαλλικής Ακαδημίας, και την αναγόρευσή της ως μέλος της (η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε) το 1980.


Διαβάστε επίσης:
Χάξλεϋ: Κοινωνία για «φυσιολογικούς»
Bjork: «Πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο κόσμο»
«Η τεμπελιά, όπως και τα φιλιά, για να είναι γλυκιά πρέπει να είναι κλεμμένη»
εμφάνιση σχολίων