0
1
σχόλια
185
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Εκατό λέξεις από τον Ρολάν Μπαρτ
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
14 Νοεμβρίου 2022
«Είμαι ερωτευμένος; - Ναι, αφού περιμένω». Ο άλλος δεν περιμένει ποτέ. Μερικές φορές θέλω να υποδυθώ αυτόν που δεν περιμένει· επιχειρώ να απασχοληθώ κάπου αλλού, να φτάσω καθυστερημένος. Μα στο παιχνίδι αυτό βγαίνω μονίμως χαμένος.
 
Ό,τι κι αν κάνω, στο τέλος αποδεικνύομαι και πάλι αναπασχόλητος, συνεπής στο ραντεβού - και μάλιστα πριν από την καθορισμένη ώρα. Η μοιραία ταυτότητα του ερωτευμένου δεν είναι άλλη απ' αυτήν: είμαι αυτός που περιμένει.
 
 
Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου (Fragments d'un discours amoureux) του Ρολάν Μπαρτ, μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου, εκδ. Κέδρος. Ο Ρολάν Μπαρτ (Roland Barthes, 2 Νοεμβρίου 1915 - 26 Μαρτίου 1980) ήταν θεωρητικός της σημειολογίας και συγγραφέας. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Σορβόνη και διετέλεσε υπεύθυνος για την έρευνα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (C.N.R.S.) και διευθυντής σε κοινωνιολογικό σεμινάριο του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ecole Pratique. Τα περισσότερα έργα του κινούνται ανάμεσα στο δοκίμιο και τη λογοτεχνία. Έγραψε μεταξύ άλλων τα Βαθμός μηδέν της γραφής, Το σύστημα της μόδας, Η επικράτεια των σημείων, Η απόλαυση του κειμένου, Ο Ρολάν Μπαρτ από τον Ρολάν Μπαρτ και Ο φωτεινός θάλαμος. 
 

 
Διαβάστε επίσης: Σ' αγαπώ
εμφάνιση σχολίων