0
1
σχόλια
265
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Εκατομμύρια ασυνήθιστων φυσιολογικών ανθρώπων, ζουν χωρίς αναστάτωση σε μια κοινωνία στην οποία, αν ήταν ανθρώπινα όντα, δεν θα έπρεπε να προσαρμοστούν»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
5 Μαΐου 2020
«Η ανθρώπινη φωνή τους έχει σιωπήσει τόσο νωρίς στη ζωή τους, που ούτε καν παλεύουν, ούτε υποφέρουν».

«Τα πιο απελπισμένα θύματα ψυχικών ασθενειών, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που φαίνονται να είναι οι πιο φυσιολογικοί. Πολλοί από αυτούς φαίνονται φυσιολογικοί διότι είναι τόσο προσαρμοσμένοι στον τρόπο της ύπαρξής μας -η ανθρώπινη φωνή τους έχει σιωπήσει τόσο νωρίς στη ζωή τους, που ούτε καν παλεύουν, ούτε υποφέρουν ή αναπτύσσουν συμπτώματα όπως κάνει ο νευρωτικός.

Είναι φυσιολογικοί, όχι με αυτό που μπορεί να ονομαστεί ως η απόλυτη κυριολεξία της λέξης. Είναι φυσιολογικοί μόνο σε σχέση με μια βαθιά ανώμαλη κοινωνία.

Η τέλεια προσαρμογή σε αυτή την ασυνήθιστη κοινωνία είναι ένα μέτρο της ψυχικής τους αρρώστιας. Αυτά τα εκατομμύρια των ασυνήθιστα φυσιολογικών ανθρώπων που ζουν χωρίς αναστάτωση σε μια κοινωνία στην οποία, αν ήταν ανθρώπινα όντα, δεν θα έπρεπε να προσαρμοστούν.»


Ο Άλντους Χάξλεϋ (1894-1963) ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος και κριτικός. Μέλος διάσημης οικογένειας επιστημόνων, έμεινε σχεδόν τυφλός κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Ήτον, αλλά συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Το 1916 άρχισε τη συγγραφική του σταδιοδρομία. Έζησε για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία και το 1930 εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το πιο διάσημο έργο του είναι ο Θαυμαστός καινούριος κόσμος, μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό. Το έργο του Το νησί, είναι ένα οικολογικό και ανθρωπιστικό μανιφέστο το οποίο θεωρείται προπομπός του κινήματος των Χίπις.


Διαβάστε επίσης:
Χάξλεϋ: Νηφαλιότητα
Χάξλεϋ: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Χάξλεϋ: Υπάρχουν μόνο άνθρωποι
εμφάνιση σχολίων