0
1
σχόλια
362
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα αποκαλύπτει ότι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε 28 χώρες δέχονται αγωγές από πολίτες και ΜΚΟ, ως υπαίτιοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Σεπτεμβρίου 2019
Οι αγωγές εναντίον κυβερνήσεων και εταιρειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν εξαπλωθεί σε 28 χώρες, σύμφωνα με έρευνα.

Οι συγγραφείς της λένε πως από το 1990 έχουν γίνει πάνω από 1.300 νομικές ενέργειες σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ΗΠΑ μετράνε από τη μία τη μεγαλύτερη ρύπανση του πλανήτη και από την άλλη τις περισσότερες αγωγές (1.023 ως τώρα). Παράλληλα, σε άλλες χώρες όλο και περισσότερα άτομα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και κράτη αναλαμβάνουν δράση.

Η Joana Setzer, συν-συγγραφέας της έκθεσης του Ινστιτούτου Grantham και της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, δηλώνει στην εφημερίδα Guardian: «Οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές ομάδες στέλνουν τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις στη δικαιοσύνη εξαιτίας της αποτυχίας τους να υπερασπίσουν το περιβάλλον. Ο αριθμός των χωρών στις οποίες οι πολίτες λαμβάνουν δικαστική δράση για την αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται».

Στις χώρες όπου έχουν ανοίξει τέτοιες νομικές υποθέσεις περιλαμβάνονται:
• Αυστραλία (94 υποθέσεις)
• Ηνωμένο Βασίλειο (53)
• Βραζιλία (5)
• Ισπανία (13)
• Νέα Ζηλανδία (17)
• Γερμανία (5)

Μια υπόθεση ορόσημο στο Πακιστάν το 2015, δημιούργησε το δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την έλλειψη δράσης για την αλλαγή του κλίματος, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Asghar Leghari, ένας αγρότης στη νότια περιοχή του Πουντζάμπ του Πακιστάν, έσυρε την κυβέρνηση στο δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, παραλείποντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Υποστήριξε ότι οι ηγέτες της χώρας του δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν νερό, φαγητό και ενεργειακή ασφάλεια, ενόψει των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του και ένα από τα αποτελέσματα ήταν η σύσταση επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση, αναφέρει: «Οι αντιδικίες για την αλλαγή του κλίματος συνεχίζουν να επεκτείνονται σε όλες τις χώρες ως μέσο ενίσχυσης της δράσης για το κλίμα. Η αύξηση των νομικών ενεργειών των ΜΚΟ, τα αποτελέσματα των κλιματικών μεταβολών που επεκτείνονται και σε άλλους τομείς δικαίου αλλά και οι βελτιώσεις στην κλιματική επιστήμη, υποδεικνύουν ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, ως εργαλείο, για θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί».

 
Διαβάστε επίσης:
Η 2η χώρα της γης που κήρυξε «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη
Το πράσινο κύμα της Ευρώπης
εμφάνιση σχολίων