0
1
σχόλια
345
λέξεις
CULTURE
Reuters: Τα μνημεία της Ελλάδας αλλά και τα μάρμαρα της ακρόπολης διαβρώνει η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τους επιστήμονες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Ιουνίου 2019
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι φανερές σε πολλά αρχαιολογικά μνημεία ανά τον κόσμο. Τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη, δεν μένουν απ’ έξω. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μάρμαρά του Παρθενώνα διαβρώνονται με πιο γοργό ρυθμό από ποτέ.
 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από περιόδους πλημμυρών σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες ή καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει δομικά προβλήματα σε αρχαία τείχη και ναούς» αναφέρει το πρακτορείο Reuters, που αναλύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαιοελληνικά μνημεία.

Σημειώνει μάλιστα πως παρόλο που ο λόφος της Ακρόπολης είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, υπάρχουν σημάδια πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα μνημεία του ιερού βράχου. «Στα τείχη της αρχαίας πόλης υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση συγκριτικά με το παρελθόν», λέει στο Reuters η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

«Προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της γίνονται από τα μέσα της δεκαετίας του '70, ωστόσο η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους. Κάθε χρόνο δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη των αρχαίων πόλεων που στο παρελθόν δεν είχαν προβλήματα».

Όχι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει πληγεί έντονα από φονικές πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως «μια πυρκαγιά στην Πελοπόννησο το 2007 απείλησε να καταστρέψει ναούς και στάδια στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από περιόδους πλημμυρών σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία, αναφέρει και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της και χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών».


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η κλιματική αλλαγή σαρώνει τα μνημεία της Μεσογείου
Το ολόγραμμα του Βούδα
ΓΚΑΛΕΡΙ: Η Ακρόπολη στα '60s
εμφάνιση σχολίων