0
1
σχόλια
425
λέξεις
ΖΗΝ

Γιατί είναι σημαντικό να μην κλείσουν τα Πολυ-Ιατρεία αλλά να λειτουργήσουν εθελοντικά; Μιλήσαμε με τον Γιώργο Βήχα, καρδιολόγο στο μεγαλύτερο εθελοντικό ιατρείο της Ελλάδας το ΜΚΙΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
21 Φεβρουαρίου 2014
Στο ΙΚΑ της Δάφνης την προηγούμενη Δευτέρα φωτογραφήσαμε ένα σημείωμα που έγραφε: «Σε αυτό το ιατρείο ο γιατρός εργάζεται χωρίς ασφάλιση…». Ακόμα και οι γιατροί είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Το ΙΚΑ της Δάφνης (και η λαϊκή συνέλευση της περιοχής), δεν ήθελε να παραδοθούν τα κλειδιά αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί το ιατρείο με εθελοντές γιατρούς. Γυρνώντας στο γραφείο διαβάζουμε, στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών: «Θυμίζετε Ιράκ». Οκτώ Γερμανοί γιατροί ήρθαν στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι μοιάζουμε με εμπόλεμη ζώνη. («Ακρωτηριάζονται διαβητικοί γιατί δεν θεραπεύτηκαν. Μεταστάσεις σε καρκινοπαθείς γιατί δεν υποβάλλονται σε σωστή θεραπεία. Άνεργοι χάνουν τα σπίτια τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν θεραπείες…»). «Αν οπουδήποτε αλλού εφαρμοζόταν τόσο άγρια λιτότητα, η κοινωνία θα είχε ήδη καταρρεύσει» δήλωσαν οι γιατροί και έφυγαν σε κατάσταση σοκ.

Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν τα Πολυ-Ιατρεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να βοηθήσουν την κατάσταση. Αν θα μπορούσαν να γίνουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα σαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Το ΜΚΙΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα ιατρικής Αλληλεγγύης σήμερα. Προσφέρει το «κοινωνικό αγαθό» της Υγείας σε ανθρώπους χωρίς εργασία και ασφάλιση. Φέρνει στον κόσμο παιδιά. Βοηθάει καρκινοπαθείς. Οργανώνει διεθνή εκστρατεία απαιτώντας δωρεάν υγεία για όλους…

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Βήχα, καρδιολόγο του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού, που είναι ο πιο κατάλληλος ίσως γιατρός για να μας πει τη γνώμη του στο θέμα.

- Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι πρέπει να στηριχθούν οι περιφρουρήσεις των Πολυ-Ιατρείων και η μη παράδοση τους; Για καθαρά ιατρικούς λόγους, χωρίς καμιά αντιπαράθεση. Είναι υποχρέωση των γιατρών και ειδικά σε μια εποχή αυξημένης νοσηρότητας.

- Γιατί πρέπει να στηριχθούν από τον κόσμο; Πολύ απλά επειδή χωρίς την υποστήριξη του κόσμου δεν θα πετύχει. Επίσης υποψιαζόμαστε πως (και σε συνδυασμό με μια ανακοίνωση που έβγαλαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΠΥ) είναι πολύ πιθανό ότι ο νέος οργανισμός που ετοιμάζει το υπουργείο δεν θα είναι έτοιμος την ημερομηνία που αναφέρει το χρονοδιάγραμμα. Εγώ έχω πει πως είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω.

- Θα έχουν εθελοντές γιατρούς να συνεχίσουν το έργο τους πιστεύετε; Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν πιστεύω πως θα υπάρχουν πολλοί γιατροί να στηρίξουν. Ίσως αν ξεκινήσουν λίγοι να στηρίξουν και οι υπόλοιποι γιατροί.

- Γιατί; Δυστυχώς το προηγούμενο σύστημα ήταν γεμάτο παθογένειες. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για το πως προσλαμβάνονται οι γιατροί και δεν υπήρχε κανένας επιστημονικός έλεγχος. Δεν κυριαρχούσε η έννοια του «εγώ» αλλά του «εμείς». Η πλειοψηφία (μιλάμε πάντα για την πλειοψηφία) κοιτάει τον εαυτό της. Επίσης η στήριξη εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο καθώς μπορούν να χάσουν την δουλειά τους.

εμφάνιση σχολίων