0
1
σχόλια
407
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Δε φανταζόμουν ποτέ πως θα εκδηλωνόταν τέτοια αδυναμία προσδιορισμού της έννοιας της τρομοκρατίας»

ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
25 Ιανουαρίου 2013
Παρακολουθώ την προσπάθεια από τον κόσμο των μίντια να ορίσει το πώς και υπό «ποίας συνθήκας» η βία μετατρέπεται σε τρομοκρατία, και πότε τη βία την ονομάζουμε «τρομοκρατία»…

Δε φανταζόμουν ποτέ πως θα εκδηλωνόταν τέτοια και τόση αδυναμία προσδιορισμού της έννοιας της τρομοκρατίας, ωσάν μαθητούδια δημοτικού σχολείου όλοι εμείς, να δυσκολευόμαστε σε τέτοιους λεκτικούς προσδιορισμούς, στη χώρα που -μεταξύ άλλων- πέρασε οδυνηρά έναν Παγκόσμιο πόλεμο και δύο εμφυλίους, με εκατόμβες θυμάτων, ακρωτηριασμένων και αφανισμένων.

Προσπαθούμε να ορίσουμε την έννοια και να απαλλαγούμε από συναισθηματικές, πολιτικές εξαρτήσεις που θα μας κάνουν να βάζουμε τις λέξεις στο κρεβάτι του Προκρούστη, ανάλογα με το τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα και η κάθε εποχή, για την τρομοκρατία…

Δε θα αρχίσω κι εγώ να εξηγώ τη δική μου εκδοχή, παρ' όλο που γνωρίζω πως η συσσώρευση της βίας αθροίζεται στην τρομοκρατία. Η πείνα της Κατοχής με τις σκελετωμένες ψυχές καθρεφτίζει την τρομοκρατία. Το τανκ του '73 στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι τρομοκρατία. Οι μπρατσαράδες της Χρυσής Αυγής και το είδος «πολιτικής» που εκπέμπουν είναι τρομοκρατία. Οι συμπεριφορές των ακροαριστερών με τις βιαιότητες στα Πανεπιστήμια και στις ποικίλες συγκρούσεις, όχι μόνο με την αστυνομία, είναι τρομοκρατία. Ο βομβιστής είναι τρομοκράτης. Τα χημικά και το αδιάκριτο ξύλο της αστυνομίας είναι τρομοκρατία.

Η βόμβα στο άγαλμα του Τρούμαν επί επταετίας δεν ήταν τρομοκρατία. Ο Άρης Βελουχιώτης και οι πολεμιστές της Αντίστασης δεν ήσαν τρομοκράτες. Η απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Παναγούλη δεν ήταν πράξη τρομοκρατίας. Οι ζωσμένοι με δυναμίτιδα βιετκόνγκ και παλαιστίνιοι δεν ήταν τρομοκράτες, παρά την απίστευτη σκληρότητα της πράξης τους. Πόσο μάλλον οι έλληνες ήρωες του 1821, της Γαλλικής επανάστασης, των αλγερινών απέναντι στην γαλλική αποικιοκρατία και στη Λεγεώνα των Ξένων.

Ποια έννοια να δώσω στη λέξη; «Άσε τις λέξεις να στάξουν», όπως λέει η Δημουλά. Όταν ορίζεις μια λέξη, θα τη χάσεις μετά, γιατί θα βρεθεί εκείνη η λεπτομέρεια που θα την αναιρέσει… Στο ωδείο παλαιότερα μας έλεγαν πως «η Κιθάρα είναι εν μουσικό 8σχημο όργανον που αποτελείται από ξύλινο ηχείο»! (Από το ’50 και μετά, άρχισαν να εμφανίζονται και εδώ οι ηλεκτρικές κιθάρες. Πάει στράφι ο ορισμός).

Η τρομοκρατία προϋποθέτει την απόλυτη βία, αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι μας γνωρίζουμε τα όρια των εννοιών, άσχετα αν οι εξαρτήσεις μας (αριστερές, δεξιές, συντηρητικές, θρησκευτικές, μιλιταριστικές, εθνικιστικές, δογματικές, φονταμεταλιστικές, κ.λπ.) παραποιούν και ξεχειλώνουν το πουλόβερ, αιχμαλωτίζοντας τη λέξη στο μικρόκοσμο του κάθε εξαρτημένου…


Το σχόλιο του Νότη Μαυρουδή δημοσιεύθηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
 
εμφάνιση σχολίων