0
1
σχόλια
415
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η πόλη που προσφέρει σπίτια με 13 σεντς αρκεί να μην είσαι single! Οι προϋποθέσεις
 
PRESS | UNSPLASH
5 Φεβρουαρίου 2024
Τι θα σκεφτόταν κάποιος αν του προσέφεραν ένα σπίτι σε ειδυλλιακή πόλη της Κροατίας έναντι 13 σεντς; Πιθανότατα θα αναζητούσε πού είναι η παγίδα ή θα σκεφτόταν πως πρόκειται για την εκδοχή της Κροατίας για την τακτική των σπιτιών του 1 ευρώ που έχει υιοθετήσει η Ιταλία, απαιτώντας από τους νέους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα νέα τους αποκτήματα.

Η περίπτωση της Κροατίας αφορά την πόλη Λέγκραντ, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους και συνορεύει με την Ουγγαρία. Μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας το 1918, ο πληθυσμός της πόλης συρρικνώθηκε.

Η πόλη προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή προσφέροντας εξαιρετικά φθηνά σπίτια. Η πρωτοβουλία όμως δεν είναι κάτι καινούριο καθώς ξεκίνησε το 2018. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατοικίες θα διατεθούν προς πώληση έναντι μόλις 13 σεντς.

Για να δικαιούται κάποιος να αγοράσει σπίτι στην πόλη πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, σε έγγαμη σχέση ή σχέση εκτός γάμου και να μην έχει ποινικό μητρώο. Επίσης, δεν μπορεί να διαθέτει ήδη κάποιο ακίνητο, αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει εάν αυτό αφορά ακίνητα στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία φαίνεται ότι αποδίδει. Το τοπικό κροατικό μέσο ενημέρωσης HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, και ως αποτέλεσμα, ετοιμάζεται ακόμη και ένας νέος παιδικός σταθμός.

«Έχουν πουληθεί συνολικά πέντε σπίτια που είναι έτοιμα για χρήση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί, και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», δήλωσε στο HRT ο Ivan Sabolić, δήμαρχος του της πόλης.

Το 2021, η Λέγκραντ έθεσε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα κτίρια στην τιμή της 1 κροατικής κούνας. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια δεν ήταν σε καλή κατάσταση και γι’ αυτό ο δήμος ανακοίνωσε ένα οικονομικό βοήθημα ύψους 3.558 δολαρίων για τις εργασίες ανακαίνισης.

Για τους νέους κατοίκους που επιθυμούν να αγοράσουν ένα ιδιόκτητο σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 κούνα (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές όμως εάν θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή τη φορά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Naftemporiki. Με πληροφορίες από CNBC


Διαβάστε επίσης:
Κάνει κακό η πορνογραφία στην ψυχή;
ΕΡΕΥΝΑ: «Τα γυναικεία δάκρυα επηρεάζουν τους άνδρες»
Το 52% της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών γίνεται από ανήλικους
εμφάνιση σχολίων