0
1
σχόλια
551
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
O νέος αστρονομικός όρος για τον πόνο της απώλειας του νυχτερινού ουρανού
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
30 Νοεμβρίου 2023
Τον όρο «νυκταλγία» (noctalgia) εφηύραν δύο αστρονόμοι για να αποτυπώσουν τον συλλογικό πόνο που βιώνουμε καθώς χάνουμε την πρόσβαση στον έναστρο νυχτερινό ουρανό.

Πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο και σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας έχουν χρησιμοποιήσει τον ουρανό ως εφαλτήριο για τη φαντασία, δημιουργώντας ήρωες, τέρατα και μύθους. Αυτές οι ουράνιες παραδόσεις δεν είναι απλώς ιστορίες που προορίζονταν για διασκέδαση γύρω από τη φωτιά, αλλά αποτελούν συχνά ακρογωνιαίους λίθους πολιτισμών και κοινωνιών. Όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό και οποιοσδήποτε από τον ίδιο πολιτισμό μπορεί να αναγνωρίσει τους ίδιους αστερισμούς κάθε νύχτα. Η απώλεια της πρόσβασης στον νυχτερινό ουρανό αποτελεί απώλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας..

Πολλά είδη ζώων υποφέρουν επίσης: Τι ωφελούν οι προσαρμοσμένες στη νύχτα αισθήσεις στα νυκτόβια είδη αν ο νυχτερινός ουρανός δεν είναι πολύ πιο σκοτεινός από τον ουρανό της ημέρας; Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλά είδη των οποίων οι κιρκάδιοι ρυθμοί διαταράσσονται, καθιστώντας τα ευάλωτα σε θηρευτές ή δυσκολεύοντάς τα να εντοπίσουν το θήραμά τους.

Η απώλεια του νυχτερινού ουρανού αποτελεί απώλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.           

Εκτός από την τάση μας να ρυπαίνουμε τον αέρα και το νερό και τις τεράστιες ποσότητες άνθρακα που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα προκαλώντας την κλιματική αλλαγή, έχουμε δημιουργήσει ένα άλλο είδος ρύπανσης: τη φωτορύπανση.

Φωτίζουμε τον δημόσιο χώρο, δημόσια κτίρια, δρόμους αξιοθέατα, κτίρια γραφείων, τα σπίτια μας. Φυσικά, μέρος αυτού του φωτισμού χρειάζεται για ασφάλεια, αλλά μεγάλο μέρος του πάει χαμένο και διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση. Εντωμεταξύ με έναν ειρωνικό τρόπο, η μετάβαση σε αποδοτικό φωτισμό LED συχνά επιδεινώνει το πρόβλημα. Επειδή είναι φθηνά και μακράς διαρκείας, πολλοί σχεδιαστές πόλεων ή αρχιτέκτονες, σχεδιάζουν θεωρώντας πως τα φώτα μπορούν να παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γενικότερο κόστος.  

Οι ουρανοί που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές είναι 10% φωτεινότεροι από ό,τι πριν 50 χρόνια      

Πιο πρόσφατα, η εκρηκτική ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών, όπως το σύστημα Starlink του SpaceX, έχει φέρει σε τροχιά περισσότερους δορυφόρους από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Αυτοί οι δορυφόροι δεν εμποδίζουν απλώς τις αστρονομικές παρατηρήσεις όταν βρεθούν στο οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου, αλλά επίσης διασκορπίζουν και αντανακλούν το ηλιακό φως, προκαλώντας αύξηση της συνολικής φωτεινότητας του ουρανού σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι, κατά μέσο όρο, οι πιο «σκοτεινοί»  νυχτερινοί μας ουρανοί, δηλαδή οι ουρανοί που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, είναι 10% φωτεινότεροι από ό,τι πριν από μισό αιώνα και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της νυκταλγίας, όπως υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχουν ξεπηδήσει προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία «αποθεμάτων» σκοτεινού ουρανού, όπου οι κοινότητες δεσμεύονται να μην καταπατήσουν με περαιτέρω επιδείνωση της φωτορύπανσης. Ωστόσο, αυτά βρίσκονται συνήθως σε εξαιρετικά απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, επομένως άλλες προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί για την εγκατάσταση φωτισμού φιλικού προς το νυχτερινό ουρανό, όπως συσκευές που απενεργοποιούνται αυτόματα ή μεθόδους αρχιτεκτονικής του φωτός.

Η αντιμετώπιση της ρύπανσης από δορυφόρους είναι ένα άλλο θέμα, καθώς αυτό θα απαιτήσει διεθνή συνεργασία και πίεση σε εταιρείες όπως η SpaceX για να είναι καλύτεροι διαχειριστές του ουρανού που γεμίζουν με εξοπλισμό. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο, και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποια μέρα, η νυκταλγία θα ανήκει στο παρελθόν.

Με πληροφορίες Space.com, Ertnews, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης


Διαβάστε επίσης:
Πόσο «ηθικός» είναι ο εγκέφαλός μας;
Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη
Ζούμε τελικά σε Matrix;
εμφάνιση σχολίων