0
1
σχόλια
372
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
30 Νοεμβρίου 2023

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Goethe-Institut συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο της Γερμανίδας Άνγκελα Σάνελεκ (Angela Schanelec), μιας από τις πλέον επιδραστικές ευρωπαίες σκηνοθέτες σήμερα.

Στο αφιέρωμα «Το αινιγματικό σινεμά της Αngela Schanelec», που θα παρουσιαστεί στις 7-12 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Goethe-Institut Athen. Αγαπημένη των μεγαλύτερων φεστιβάλ (Κάννες, Βερολίνο, Λοκάρνο) και των κριτικών, η Σάνελεκ είναι μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου και μία από τις εκπροσώπους της Σχολής του Βερολίνου" μαζί με τον Κρίστιαν Πέτσολντ (Κόκκινος Ουρανός, Transit) τον Τόμας Αρσλάν και την Μάρεν Αντε (Τόνι Έρντμαν), μεταξύ άλλων.

Πριν μερικά χρόνια κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Βερολίνο για την ταινία της «Ήμουν στο Σπίτι, Αλλά…»  ενώ τον περασμένο Φλεβάρη διεκδίκησε τη Χρυσή Άρκτο με τη νέα της ταινία «Mουσική», μια σύγχρονη μεταφορά του Οιδίποδα που γυρίστηκε στη χώρα μας με ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό –ανάμεσά τους ο Αργύρης Ξάφης και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Η ταινία, μια συμπαραγωγή με την ελληνική Heretic, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου. Aινιγματική, ποιητική και ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες, εκφράζει το ιδιότυπο κινηματογραφικό σύμπαν της Σάνελεκ, ένα σινεμά που θέτει ερωτήματα και μας συγκινεί χωρίς να μας κατευθύνει.

Η «Mουσική» θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη προβολή στην επίσημη έναρξη του αφιερώματος στις 7 Δεκεμβρίου, παρουσία της Άνγκελα Σάνελεκ, των πρωταγωνιστών Αγκάτ Μπονιτζέρ, Αργύρη Ξάφη και Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου, καθώς και της ομάδας παραγωγής, ενώ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (17.00) η σκηνοθέτις θα παραδώσει Masterclass στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut (Ομήρου 14-16, Αθήνα).

To Masterclass απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες αλλά και στο ευρύτερο κοινό,με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσουν  οι προβολές ταινιών μικρού μήκους της Σάνελεκ  στις 19.00  και  η προβολή της τελευταίας της ταινίας Moυσική στις 21.00. Το Masterclass θα διεξαχθεί στα γερμανικά με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας στα ελληνικά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι ενδιαφερόμενοι/-ες θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα συμμετοχής που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης.

Info: Το Αινιγματικό Σινεμά της Ανγκελα Σάνελεκ. 7 με 12 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός). Γενική Είσοδος: 5 Ευρώ. Κάρτα Προβολών: 10 Ευρώ (5 ταινίες).  


Διαβάστε επίσης:
Το Αρχείο του Καβάφη στην Αθήνα είναι ανοιχτό για όλους
Η Τίλντα Σουίντον στην Αθήνα
Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες
εμφάνιση σχολίων