0
1
σχόλια
350
λέξεις
CULTURE
Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον έρχεται στην Στέγη με μια περφόρμανς, φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό κινηματογραφιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
22 Νοεμβρίου 2023
Η παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (Embodying Pasolini) είναι ένας φόρος τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή, κινηματογραφιστή και ποιητή Πιερ Πάολο Παζολίνι. ο οποίος δολοφονήθηκε το 1975. Η παράσταση Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι δημιουργήθηκε από τον επιμελητή μόδας Olivier Saillard και την ηθοποιό Tilda Swinton, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και περισσότερα από τριάντα κοστούμια από τις ταινίες του Παζολίνι.

Η πρώτη τους σύμπραξη έγινε το 2012 στο Μουσείο της Μόδας του Παρισιού, Palais Galliera, με την ηθοποιό να «ενεργοποιεί» ενδύματα από τη συλλογή ιστορικών κοστουμιών του μουσείου: από βικτωριανές τουαλέτες και ναπολεόντειες στρατιωτικές στολές μέχρι κομμάτια από τους οίκους Chanel, Schiaparelli και Balenciaga.

Στο Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι παρουσιάζονται –ως επί το πλείστον για πρώτη φορά– δεκάδες ενδύματα, επεξεργασμένα με διάφορες πειραματικές τεχνικές της Arte Povera, διά χειρός του ίδιου του Ντανίλο Ντονάτι.

O Παζολίνι, που φημίζεται για τα αιρετικά του έργα, την ποιητική και ταυτόχρονα οξυδερκή του ματιά στην ανθρώπινη κατάσταση και τις κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές του ανησυχίες, βρήκε τον ιδανικό συνεργάτη στο πρόσωπο του Ντονάτι, τα κοστούμια του οποίου προσέδιδαν αυθεντικότητα και ιστορική ακρίβεια. Ο Ντονάτι βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ Ενδυματολογίας: πρώτα το 1968 για το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Franco Zeffirelli και, στη συνέχεια, το 1976 για το «Καζανόβα» του Federico Fellini.

Εδώ η υψηλή μόδα συναντά την υψηλή τέχνη έχοντας ως καμβά το ανδρόγυνο σώμα της Tilda Swinton, από το βιβλικό, σαν από πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κοστούμι του Ηρώδη στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του 1964 έως το χειροποίητο και διακοσμημένο με φτερά και όστρακα κοστούμι που φορούσε ως Ιοκάστη η Silvana Mangano στον «Οιδίποδα Τύραννο» του 1967…

Εκτός από την τελετουργική περφόρμανς θα μπορέσουμε  να δούμε την Tilda Swinton  σε μια συζήτηση με τον Olivier Saillard, πουθα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, μετά την παράσταση, στο -1 της Στέγης, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

 
Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (Embodying Pasolini): Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Διάρκεια: 100 λεπτά, 11– 16 Δεκεμβρίου 2023, Εισιτήρια: 5– 40 €


Διαβάστε επίσης:
Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες
Η ΕΛΣ γιορτάζει με την έκθεση Unboxing Callas
Δείτε την διεθνή συναυλία Waiting for the Barbarians
εμφάνιση σχολίων