0
1
σχόλια
345
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Ο φασισμός είναι το άθροισμα απ’ όλες τις άλογες αντιδράσεις του μέσου ανθρώπινου χαρακτήρα»
 
DOCTV.GR
3 Νοεμβρίου 2023
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που να μη «φέρει» στη δομή του τα στίγματα του φασιστικού αισθάνεσθαι και σκέπτεσθαι. Ο φασισμός ως πολιτική κίνηση διαφέρει από άλλα πολιτικά κόμματα κατά τούτο: ότι τον υποστηρίζουν και τον εκπροσωπούν ανθρώπινες μάζες.

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ σαν κίνημα στηριζόμενο σε ανθρώπινες μάζες, παρουσιάζει όλα τα γνωρίσματα και τις αντιφάσεις της χαρακτηροδομής του αγελαίου ανθρώπου: δεν είναι ο φασισμός, όπως πιστεύεται γενικά, ένα καθαρά αντιδραστικό κίνημα, αλλά ένα αμάλγαμα από αντάρτικα συναισθήματα και αντιδραστικές κοινωνικές ιδέες.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ το άθροισμα απ’ όλες τις άλογες αντιδράσεις του μέσου ανθρώπινου χαρακτήρα.

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΑΣΙΣΤΗ, οποιασδήποτε απόχρωσης, να βγάζει κήρυγμα για την «τιμή του έθνους» (αντί για την τιμή του ανθρώπου), για τη «σωτηρία της αγίας οικογένειας και της φυλής» (αντί της κοινωνίας και της εργαζόμενης ανθρωπότητας), όταν φουσκώνει και κορδώνεται κι έχει το ρύγχος του γεμάτο συναισθήματα, ας τον ρωτήσουμε δημόσια, ήρεμα και απλά: «Τι κάνεις στην πράξη για να ταΐσεις το έθνος, χωρίς να δολοφονήσεις άλλα έθνη; Τι κάνεις ως γιατρός για να καταπολεμήσεις τις χρόνιες αρρώστιες, τι ως παιδαγωγός για ν’ απεργαστείς την ευτυχία του παιδιού, τι ως οικονομολόγος για να εξουδετερώσεις τη φτώχεια, τι ως κοινωνικός λειτουργός για ν’ αποσβήσεις τη συντριβή των πολύτεκνων μητέρων, τι ως αρχιτέκτονας για να βελτιώσεις την υγιεινή της κατοικίας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ΔΙΕΘΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ δεν θα ηττηθεί ποτέ με πολιτικούς ελιγμούς. Θα υποκύψει μόνο στην παγκόσμια φυσική οργάνωση της εργασίας, της αγάπης και της γνώσης.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Βίλχεμ Ράιχ, Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού, εκδόσεις Μπουκουμάνης. Ο Βίλχελμ Ράιχ (24 Μαρτίου 1897-Νοεμβρίου 1957) ήταν Αυστριακός ψυχαναλυτής, μέλος της δεύτερης γενιάς ψυχαναλυτών μετά τον Σίγκμουντ Φρόιντ και μία από τις πιο ριζοσπαστικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής. Υπήρξε ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους διανοητές της σύγχρονης εποχής. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τα βιβλία, Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού, Η Ανάλυση του Χαρακτήρα, Άκου Ανθρωπάκο.
Φωτο: Picasso, Weeping Woman, 1937.


Διαβάστε επίσης: 
Μια πεταλούδα χωρίς ημερολόγιο
Η αλήθεια έρχεται και μάς βρίσκει
Όργουελ ή Χάξλεϊ; Ποιος είχε δίκιο; 
εμφάνιση σχολίων