0
1
σχόλια
228
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Όργουελ φοβόταν ότι αυτό που μισούμε θα μας καταστρέψει. Ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι θα μας καταστρέψει αυτό που επιθυμούμε...
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
1 Νοεμβρίου 2023
Ο Όργουελ φοβόταν αυτούς που μας στερούν την πρόσβαση στην πληροφορία. Ο Χάξλεϋ φοβόταν αυτούς που μας διαθέτουν τόσες πολλές ώστε τελικά περιοριζόμαστε σε μια κατάσταση παθητικότητας και ιδιώτευσης.
 
Ο Όργουελ φοβόταν ότι η αλήθεια θα κρυβόταν από εμάς. Ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι η αλήθεια θα πνιγόταν σε μια θάλασσα από άσχετα πράγματα.
 
Ο Όργουελ φοβόταν ότι θα καταλήξουμε θύματα μιας καταπιεστικής κουλτούρας. Ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι θα οδηγηθούμε σε μια ηλίθια, τετριμμένη κουλτούρα, με μοναδικές ασχολίες την υπερκατανάλωση και την αδηφάγα ικανοποίηση των αισθήσεων.
 
Όπως επισήμανε ο Χάξλεϋ στο Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, οι ελευθεριακοί και οι ορθολογιστές που βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για να αντιταχθούν στην τυραννία «δεν έλαβαν υπόψη τους την, σχεδόν άπειρη, όρεξη του ανθρώπου για βλακώδεις περισπασμούς».
 
"Στο βιβλίο 1984», πρόσθεσε ο Χάξλεϋ, «οι άνθρωποι ελέγχονται από ένα σύστημα που τους προκαλεί πόνο. Στο Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο ελέγχονται με την πρόκληση ευχαρίστησης".
 
Με λίγα λόγια, ο Όργουελ φοβόταν ότι αυτό που μισούμε θα μας καταστρέψει. Ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι θα μας καταστρέψει αυτό που επιθυμούμε. Στην εποχή μας είναι πολύ πιθανό να έχει δίκιο ο Χάξλεϋ, όχι ο Όργουελ».
 

Neil Postman, Διασκέδαση μέχρι θανάτου, O Δημόσιος λόγος στην εποχή του Θεάματος, μετάφραση: Φωτεινη Ρουγκουνη, εκδ. Κατάρτι
 

Διαβάστε επίσης:
Σεφέρης: Την αδικία την πληρώνουμε όλοι
Μπουκάι: Είμαι ευτυχής κάνοντας αυτό που κάνω;
Γκαλεάνο: Το γλωσσάριο
εμφάνιση σχολίων