0
1
σχόλια
384
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η είσοδος στην πόλη μελλοντικά θα έχει εισιτήριο, τουλάχιστον για αυθημερόν εκδρομές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Θα σωθεί όμως έτσι η Βενετία από τον υπερτουρισμό;
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
18 Σεπτεμβρίου 2023
Ο νέος κανονισμός περί «εισόδου» στη Βενετία πρόκειται να τεθεί του χρόνου σε ισχύ και θα αφορά τους εκδρομείς που ταξιδεύουν αυθημερόν και γενικά επισκέπτες που μένουν μόνο για λίγες ώρες. Το καθεστώς αυτό θα διαρκεί μόλις κάποιες μέρες το χρόνο – το πολύ στο σύνολο 30 ημέρες – δεν έχουν διευκρινιστεί ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες ακόμη. Το εισιτήριο εισόδου, που συζητείται εδώ και πολλούς μήνες, έχει ως στόχο να αποτρέψει τον μαζικό τουρισμό από το να προκαλέσει ακόμη περισσότερες ζημιές στον διάσημο ρομαντικό προορισμό της βόρειας Ιταλίας. Παρόμοια σχέδια υπάρχουν βέβαια και για άλλους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι τουρίστες της Βενετίας, ο οποίοι ξεπερνούν ετησίως τα πέντε εκατομμύρια, γεμίζουν τα ταμεία της πόλης, προκαλούν εδώ και καιρό σημαντικά προβλήματα. Η παλιά πόλη μετρά πλέον λιγότερους από 50.000 μόνιμους κατοίκους. Κάποιες ημέρες, κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής σεζόν, μετρά σχεδόν τους… διπλάσιους τουρίστες. Και τότε η πρόσβαση στα στενά σοκάκια της Βενετίας είναι κυριολεκτικά ανέφικτη.

«Δεν είμαστε μουσείο» - λένε οι κάτοικοι της Βενετίας. Οι σκέψεις και οι συζητήσεις για της εισαγωγή ενός «εισιτηρίου» για όσους θέλουν να επισκεφτούν την παλιά πόλη της Βενετίας δεν είναι καινούρια. Η λογική θυμίζει εκείνη των μουσείων. Ωστόσο τα σχέδια είναι αμφιλεγόμενα, ακόμη και στην ίδια τη Βενετία. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της (οκτάωρης!) συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ήταν έντονες. Οι επικριτές της απόφασης διαμαρτυρήθηκαν, φωνάζοντας «δεν θέλουμε να γίνει μουσείο η Βενετία», ενώ κάποιοι φώναξαν «ντροπή». Παρόλα αυτά ο δήμαρχος, Λουίτζι Μπρουγκνάρο και η δεξιά συμμαχία κατάφεραν να επικυρώσουν την απόφαση υπέρ του εισιτηρίου.

Έτσι, οι αυθημερόν επισκέψεις στη Βενετία θα λαμβάνουν στο μέλλον έναν κωδικό QR μέσω διαδικτύου. Τουρίστες που θα εντοπίζονται δίχως το «εισιτήριο της Βενετίας» στην παλιά πόλη θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο ύψους από 50 έως και 300 ευρώ.

Μοντέλο και για άλλες πόλεις που υποφέρουν από το φαινόμενο του υπερτουρισμού; Πολλοί πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι η Unesco εξετάζει το κατά πόσο θα συμπεριλάβει τη Βενετία σε έναν «κόκκινο» κατάλογο, "απειλούμενης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς". Ο δήμαρχος της Βενετίας θέλει να το αποτρέψει πάση θυσία…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο DW 


Διαβάστε επίσης:
Σλοβενία: Φόρο στις τράπεζες για τις πλημμύρες
Ιαπωνία: Η παρακμή της Γιακούζα
Οι ευτυχισμένοι της Φινλανδίας
εμφάνιση σχολίων