0
1
σχόλια
323
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Επί του παρόντος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία ορισμένων σοβαρών τύπων καρκίνου, όπως το λέμφωμα, η λευχαιμία και το μυέλωμα
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
1 Ιουνίου 2023
Ο 61χρονος Paulo Peregrino διαγνώστηκε το 2010 με καρκίνο του προστάτη και δέκα χρόνια αργότερα με λέμφωμα non-Hodgkin. Οι ελπίδες να θεραπευτεί ήταν ελάχιστες, έχοντας υποβληθεί σε 45 χημειοθεραπείες μέσα σε πέντε χρόνια και σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Τότε ο Peregrino αποφασίστηκε να υποβληθεί στην πρωτοποριακή θεραπεία CAR με Τ-κύτταρα, μίας από τις πιο προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Ο όγκος που είχε εξαφανίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, με τον ασθενή να παίρνει εξιτήριο από το Hospital das Clinicas της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

«Τώρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στην υπόθεση. Mπορούμε να μιλήσουμε για ολική θεραπεία του καρκίνου μόνο μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικό, επειδή δεν υπήρχε πλέον κανενός είδους θεραπεία γι’ αυτόν». Η θεραπεία βασίζεται στον επαναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Περιλαμβάνει την αφαίρεση και απομόνωση των Τ-λεμφοκυττάρων από το σώμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών και τη θανάτωση των μολυσμένων κυττάρων. Μόλις αφαιρεθούν, τα κύτταρα επαναπρογραμματίζονται ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη στόχευση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια εγχέονται ξανά στο σώμα του ασθενούς, με την όλη διαδικασία να διαρκεί ακόμα και 60 μέρες.

Η κυτταρική θεραπεία CAR-T εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισε να χρησιμοποιείται πειραματικά για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο τελικού σταδίου στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το 2017 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

H θεραπεία κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως το λέμφωμα, η λευχαιμία και το μυέλωμα ενώ είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένες χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνας, Ηνωμένο Βασιλείο και Αυστραλίας.

 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Βήμα 


Διαβάστε επίσης:
Τα αρώματα είναι επικίνδυνα για την υγεία
Πόσο κακό κάνει στην υγεία το κρέας;
ΠΟΥ: Μην χρησιμοποιείτε υποκατάτατα ζάχαρης


 
εμφάνιση σχολίων