0
1
σχόλια
525
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Άρωμα πορτοκαλιού στο απορρυπαντικό ή λεβάντα στα ρούχα; Τα αρώματα είναι πλέον σχεδόν παντού αλλά αποτελούν κίνδυνο και όχι μόνο για τους αλλεργικούς ή τους ασθματικούς
 
DOCTV.GR | PEXELS
30 Μαΐου 2023
Οι αρωματικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, δερματικά εξανθήματα, κακή διάθεση και τη λεγόμενη «εγκεφαλική ομίχλη» που συνδέεται μεταξύ άλλων και με προβλήματα συγκέντρωσης. Αποσμητικά χώρου, αρωματικά στικ και κεριά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Με τέτοια αντικείμενα ερχόμαστε σε επαφή είτε σε μαγαζιά, είτε σε δημόσιες υπηρεσίες, οπουδήποτε…

«Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν ότι κάτι τόσο όμορφο όσο τα αρώματα, ενέχουν κινδύνους για την υγεία». Η Σίλβια Πλέσκα, εμπειρογνώμων αρωμάτων από τη Γερμανική Ένωση Άσθματος και Αλλεργιών (DAAB). Πολλοί ασθματικοί είναι απελπισμένοι ειδικά επειδή αντιμετωπίζουν έλλειψη κατανόησης.. Επίσης πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο έντονα μυρίζουν τα πάντα. Αλλά τα αρώματα είναι χημικές ουσίες που μολύνουν τον αέρα, αναφέρει η Πλέσκα.


Τα αρώματα είναι επιβλαβείς χημικές ουσίες που μολύνουν τον αέρα                   

Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και ενδοκρινική επίδραση, να επηρεάσουν δηλαδή την ισορροπία των ορμονών. Σύμφωνα με μελέτες, τα αρώματα είναι το δεύτερο πιο κοινό αίτιο αλλεργιών εξ επαφής μετά το νικέλιο. Οι παθόντες ισχυρίζονται πως ακόμη και η απλή εισπνοή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.

Σε μια διεθνή μελέτη, το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει ευαισθησία στα αρώματα, ενώ κάθε δεύτερος ασθματικός ανέφερε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αρώματα. «Ο αριθμός των μη αναφερόμενων κρουσμάτων είναι υψηλός», υπογραμμίζει η χημικός Πλέσκα. Είτε είναι φυσικά είτε συνθετικά αρώματα δεν έχει καμία διαφορά.

Η πιθανότητα να αναπτύξει κανείς αλλεργία στα αρώματα αυξάνεται με την ηλικία, σύμφωνα με μελέτες. Ο λόγος είναι, μεταξύ άλλων, ότι τα αρώματα μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα, ειδικά τα συνθετικά. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ακόμη συμπτώματα μπορούν να επηρεαστούν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τυπική διάγνωση ούτε θεραπεία για τις αλλεργίες και τη δυσανεξία στα αρώματα. Οι περισσότεροι πάσχοντες απλώς προσπαθούν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα αρώματα. 

Μια μελέτη  αποκαλύπτει πως οι ημέρες ασθένειας που σχετίζονται με τις αρωματικές ουσίες και οι απολύσεις υπολογίζονται περίπου σε 146 δις δολάρια οικονομικής ζημίας ετησίως. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αρώματα στο χώρο εργασίας μπορεί να σχετίζονται με το άσθμα.
 

Σε διεθνή μελέτη, το 1/3 δήλωσε πως έχει ευαισθησία στα αρώματα ενώ αυτά συσσωρεύονται στο σώμα καθώς περνούν τα χρόνια          

Ένας Αυστραλός ερευνητής εντόπισε πολλά ιδρύματα όπως δημαρχεία, βιβλιοθήκες, εκκλησίες, και νοσοκομεία, ιδιαίτερα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμβουλεύουν τους επισκέπτες να μην χρησιμοποιούν αρώματα.

Στη Γερμανία, επίσης, το θέμα έχει επανειλημμένα γίνει πολιτικό ζήτημα. Οι Πράσινοι ζήτησαν το 2020 την απαγόρευση του αρωματισμού των δημοσίων χώρων των μέσων μεταφοράς, των νοσοκομείων καθώς και των αλλεργιογόνων αρωμάτων στα παιχνίδια. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος υποστηρίζει ακόμη να μην αρωματίζονται οι δημόσιοι χώροι. Η χημικός Πλέσκα παρόλα αυτά αναφέρει πως τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Ακόμα και στο σπίτι να μένει κάποιος, δεν σημαίνει πως θα αποφύγει τα αρώματα καθώς οι εταιρείες δεν χρειάζεται να τα δηλώνουν πλήρως στα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει ότι και προϊόντα περιποίησης που διατίθενται στο εμπόριο ως «χωρίς άρωμα», μπορεί να περιέχουν αρώματα, σύμφωνα με μελέτες. 

Με στοιχεία από το άρθρο της Βανέσα Κούνεκε που δημοσιεύθηκε στην DW

 
Διαβάστε επίσης:
Γιασμίν, μια 80άρα αρχιτέκτονας κατά της κλιματικής αλλαγής
Η Αυγή των Πάντων
Downshifting: Όταν λες «αντίο καριέρα» για υποδεέστερες εργασίες
εμφάνιση σχολίων