Από την Αννα Χαρίτου
Η Αθήνα απέκτησε τα δύο τελευταία χρόνια 36 καινούργια ξενοδοχεία και πάνω από 1.500 δωμάτια διαμονής. Την ώρα που στην Ελλάδα τα αόρατα, διεθνή funds κάνουν επιχειρηματική κατάληψη και οι πολυεθνικές χτίζουν ανεξέλεγκτα στις Κυκλάδες, αλλοιώνοντας το τοπίο χιλιάδων χρόνων, την ισορροπία της φύσης και την κληρονομιά των μελλοντικών γενεών, σε άλλα μέρη του κόσμου, οι κοινότητες, μικρές ή μεγάλες, προσπαθούν να οχυρώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων από την επίθεση εκατομμυρίων τουριστών και να ανακόψουν τις ροές.DOCTV.GR | UNSPLASH
24 Απριλίου 2024
Στο Πορτοφίνο μπορείς να λάβεις πρόστιμο έως 275 ευρώ για επιπλέον παραμονή σε μια «φωτογενή ζώνη»!
Στο Πορτοφίνο της Ιταλίας ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως η κατάσταση θυμίζει «άναρχο χάος» και αποφάσισε να βάλει πρόστιμο στις selfie φωτογραφίες. Μόνο 500 κάτοικοι μένουν στο Πορτοφίνο, αλλά χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε τουριστική σεζόν. Η πόλη στην ιταλική Ριβιέρα όρισε «ζώνες απαγόρευσης» προκειμένου να εμποδίσει τους τουρίστες να μένουν με τις ώρες σε δημοφιλή σημεία φυσικής ομορφιάς για μια φωτογραφία. Στο Πορτοφίνο ένας τουρίστας μπορεί να λάβει πρόστιμο έως 275 ευρώ για επιπλέον παραμονή σε φωτογενή ζώνη. Τα μέτρα θα ισχύουν για όλη την τουριστική σεζόν, έως τον Οκτώβριο.Στην Ιαπωνία αναμένουν ότι ο τουρισμός θα εκτιναχθεί στα 60 εκατομμύρια ετησίως. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων έρχονται αντιμέτωποι με απροσπέλαστα ΜΜΜ, θόρυβο, ρύπανση και ακριβά ενοίκια ενώ το 20% των επιχειρήσεων δηλώνει πως δεν μπορεί να βρει το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες.
Στην Οκινάουα περιόρισαν τους τουρίστες σε 1.200 την ημέρα ώστε να προστατευθούν οι αγριόγατες
Εντωμεταξύ οι αρχές στο ιαπωνικό νησί Ιριομότε, της Οκινάουα, αποφάσισαν να περιορίσουν τους τουρίστες σε 1.200 την ημέρα ώστε να προστατευθούν οι αγριόγατες Ιριομότε. Το νησί έχει μόνο 2.400 κατοίκους. Μετά την άφιξη 300.000 τουριστών (!) πριν την πανδημία, η απόφαση αυτή θα μειώσει τους επισκέπτες σε 33.000 ετησίως. Ο γάτες είναι σχεδόν ιερές στην Ιαπωνία, θεωρείται πως φέρνουν ευημερία, αλλά το κέρδος δεν φαίνεται πως είναι πάνω από τις γάτες ή τη ζωή γενικότερα, τουλάχιστον στο αξιακό σύστημα της ΟκινάουαΧώρες όπως η Ολλανδία όπου ο τουρισμός αποφέρει στην οικονομία έσοδα ύψους 820 δις. ευρώ και πάνω από 750.000 θέσεις εργασίας, ανησυχεί για το περιβαλλοντικό κόστος και το Άμστερνταμ λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα και αποφασίζει απαγορεύσεις σχετικά με τα coffee shops, την χρήση ναρκωτικών και την περίφημη red disctrict.
Η τουρισμοφοβία απασχολεί διαρκώς μεγαλουπόλεις της Ισπανίας ενώ η αντίσταση στην «αποικιοκρατία» έχει παρακινήσει το νησί Phi Phi Leh της Ταυλάνδης, την Ιταλική Βενετία, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, και άλλα τουριστικά hot spot στον πλανήτη, να λάβουν μέτρα ή να περιορίσουν τις ροές των τουριστών.
Σε αυτά τα μέρη το οικονομικό κόστος δεν υπερβαίνει το βιωτικό επίπεδο και την προστασία της φύσης και το σύνθημα «οι πολυτελείς σας διακοπές καθημερινή μου μιζέρια» δεν γράφεται στους τοίχους και τις ζωές.
Στην Ελλάδα, ο δήμαρχος της Σέριφο, δήλωσε φέτος πως πρέπει να υπάρξει αντίσταση στην περαιτέρω ανοικοδόμηση και αυτό είναι το μόνο παρήγορο νέο μέσα σ΄έναν αβάσταχτο κυκεώνα αποκαλύψεων για διάσημες μπετομένες παραλίες, φεουδαρχικά καθεστώτα σε νησιά όπως Ιός, και funds που εξαγοράζουν ολόκληρα νησιά χωρίς να πληρώνουν καν ΦΠΑ! Κάθε τόπος, έχει το μπόι των ανθρώπων του.
Διαβάστε επίσης:
Τα ελληνικά νησιά που λένε όχι σε ξαπλώστρες και jet-ski
Σώστε τους Κέδρους
Ma σημαίνει ένα κενό που είναι γεμάτο δυνατότητες
εμφάνιση σχολίων