0
1
σχόλια
416
λέξεις
ΖΗΝ
Παρακαλούμε μοιραστείτε το άρθρο όπου θεωρείτε ότι θα πιάσει τόπο
 
DOC TV.GR | PHOTO: ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ, DOCTV.GR
30 Μαΐου 2022
Οι κέδροι είναι απειλούμενο είδος στην Ελλάδα. Ένα από τα 3 είδη κέδρων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι υπερ-αιωνόβια και φτάνουν την ηλικία των 300 ετών, ενώ αναπτύσσονται πολύ αργά. Μερικά πράγματα που δεν είναι ευρέως γνωστά για τους κέδρους μπορεί και να κρίνουν το μέλλον τους -για παράδειγμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
- Δεν καθαρίζουμε τους κέδρους από τα ξερά. Τα κλαδιά και οι ρίζες των κέδρων φαίνονται ξερά, αλλά είναι ζωντανά, ενώ η ανάπτυξη τους είναι πάρα πολύ αργή.
- Επίσης δεν κατασκηνώνουμε στη σκιά τους γιατί εξοντώνουμε τους νέους βλαστούς.
Παρακαλούμε μοιραστείτε το άρθρο όπου θεωρείτε ότι θα πιάσει τόπο.

Οι θαλασσόκεδροι (είδη Juniperus macrocarpa και Juniperus phoenicea) σχηματίζουν μερικά από τους σπουδαιότερα οικοσυστήματα στην Κρήτη, και σε νησιά των Κυκλάδων, και της Ελλάδας, τα κεδροδάση που φύονται στις αμμοθίνες. Η οικολογική σημασία των αμμοθινών είναι τεράστια για την βιοποικιλότητα και την ύπαρξη σπάνιων ζώων και φυτών.

Ευθραυστα οικοσυστήματα: Λόγω της συνεχούς υποβάθμισης αυτών των εύθραυστων οικοσυστημάτων από την ανθρώπινη παρουσία, οι περιοχές αυτές έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας Junicoast. Οι περιοχές με κέδρους παρόλο που βρίσκονται σε απομονωμένα μέρη, λόγω της ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, δέχονται πολλούς επισκέπτες. Οι επισκέπτες αυτοί, άθελα και μη γνωρίζοντας, πολλές φορές προκαλούν σοβαρές ζημιές στους κέδρους. Πιο συνηθισμένες είναι το σπάσιμο κλαδιών για άναμμα φωτιάς, η κατασκήνωση κάτω από τη σκιά τους (και συνάμα η καταστροφή νέων βλαστών) και ο καθαρισμός των «ξερόκλαδων» που όμως είναι ακόμη ζωντανά. Τα κλαδιά και οι ρίζες των κέδρων φαίνονται συχνά ξερά, αλλά δεν είναι, ενώ η ανάπτυξη τους είναι πάρα πολύ αργή.

Οι κυριότερες περιοχές με αμμοθίνες και κεδρόδαση της Κρήτης, στην Γαύδο, στη Μήλο, στη Νάξο, στην Πολύαιγο και τη Ρόδο.

Το κυρίαρχο είδος των οικοτόπων είναι η θαλάσσια άρκευθος (ή κοινώς θαλασσόκεδρος) του είδους Juniperus macrocarpa. Με μικρότερες συστάδες συμμετέχει και η φοινικική άρκευθος ή αβόρατος ή θαμνοκυπάρισσο (είδος Juniperus phoenicea). Το είδος Juniperus macrocarpa αναπτύσσεται πολύ αργά και είναι αιωνόβιο είδος. Εκτιμάται ότι υπάρχουν άτομα μεγαλύτερα των 300 ετών. Αν και η παραγωγή σπόρων είναι μεγάλη ένα μικρό μόνο ποσοστό σπόρων είναι υγιές, ένα επίσης μικρό ποσοστό των υγιών σπόρων είναι ικανό να φυτρώσει, ενώ ένα επίσης μικρό ποσοστό των νέων βλαστών καταφέρνει να επιβιώσει τον πρώτο χρόνο. Η αναγέννηση των κέδρων είναι ελάχιστη έως μηδενική. Το είδος Juniperus phoenicea εμφανίζεται κυρίως σε σημεία με βραχώδες υπόστρωμα στα όρια του οικοτόπου.

Με πληροφορίες από cretanbeaches, nature bank, wiki


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Τα τζιτζίκια των καλοκαιριών
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ: Οι Μικρές Κυκλάδες
Διεθνές ντοκιμαντέρ για τα 4.500 χρόνια ιστορίας της Κέρου
εμφάνιση σχολίων