0
1
σχόλια
265
λέξεις
ΖΗΝ
Νέα μελέτη δείχνει τον δρόμο. Η μνήμη φθείρεται πιο αργά με υγιεινή ζωή. Τα οφέλη αφορούν ακόμη και όσους έχουν το γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
30 Ιανουαρίου 2023
Nέα μελέτη υποστηρίζει πως η ποιότητα της ζωής μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά της μνήμης

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας, του Νοσοκομείου Σουανγού και του Εθνικού Κέντρου Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου, με δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για 29.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 72 χρόνια. Η έρευνα κράτησε μια δεκαετία, ενώ το 20% των συμμετεχόντων ήταν φορείς του ΑΡΟΕ (το κατ' εξοχήν γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πιο ωφέλιμα, κατά σειρά σπουδαιότητας είναι: η διατροφή, τα γνωστικά ερεθίσματα και η σωματική άσκηση. Οι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ, αν ακολουθούν υγιεινές συνήθειες εμφανίζουν πιο αργή έκπτωση φθορά στη μνήμη. Συγκεκριμένα παρατήρησαν 30% μικρότερη πιθανότητα για ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% για άνοια.

Εκείνοι που ήταν σωματικά αδρανείς, είχαν μεγάλο σωματικό βάρος, δεν είχαν γνωστικά ερεθίσματα, ήταν κοινωνικά απομονωμένοι και έκαναν χρήση αλκοόλ και καπνού είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σωματική άσκηση, κοινωνικές επαφές, γνωστικά ερεθίσματα (διάβασμα, γράψιμο), μη κάπνισμα, μη κατανάλωση αλκοόλ) και κυρίως σωστή διατροφή αποτελούν τα κλειδιά για την καθυστέρηση της φθοράς και οι ειδικοί μας προτείνουν να υιοθετήσουμε όσο πιο σύντομα στη ζωή μας έναν τέτοιο τρόπο ζωής καθώς «η πρόληψη είναι σημαντική, δεδομένης της απουσίας αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες», όπως υπογραμμίζει η έρευνα.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Περισσότερο νερό, μεγαλύτερη ευζωία
ΕΡΕΥΝΑ: Τα μωρά που μοιάζουν με τον πατέρα τους είναι πιο υγιή
ΕΡΕΥΝΑ: Οι έξυπνοι έχουν λίγους φίλους


 
εμφάνιση σχολίων