0
1
σχόλια
247
λέξεις
ΖΗΝ
Νυχτοπούλι ή κορυδαλλός; Αν δε μπορούμε να ξυπνήσουμε το πρωί, δε φταίμε εμείς. Μια έρευνα επιβεβαιώνει το γονιδιακό ρόλο στον ύπνο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | UNSPLASH
3 Οκτωβρίου 2022
Κοιμόμαστε νωρίς και ξυπνάμε νωρίς; Ή πέφτουμε για ύπνο πολύ μετά τα μεσάνυχτα και ξυπνάμε μεσημέρι; Νευρογενετιστές εκτιμούν ότι το προσωπικό ρολόι του καθενός εξαρτάται από τα γονίδια του. Δηλαδή πως δεν ισχύει ένα ωράριο ύπνου για όλους, ούτε είναι θέμα επιλογής το αν κοιμόμαστε με τα νυχτοποπούλια ή με τις κότες - άρα δεν έχουμε και καμία ευθύνη αν αργούμε να ξυπνήσουμε το πρωί.

Ο Dr Louis Ptacek από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μιλά για «χρονότυπο του κάθε ατόμου», δηλαδή για το ποια ώρα της ημέρας λειτουργούμε καλύτερα. «Οι γονείς μας είναι αυτοί που μας λένε πότε πηγαίνουμε για ύπνο, σύμφωνα με τα γονίδια που μας έχουν κληροδοτήσει» αναφέρει ο Dr Ptacek στο BBC.

Το εσωτερικό, κιρκαδικό ρολόι που έχει ο καθένας μας και ρυθμίζεται από το φως, δεν «τρέχει» για όλους με τον ίδιο προγραμματισμό. Γι αυτό υπάρχουν και νυχτοπούλια και κορυδαλλοί.

Στην έρευνά του ο Dr Ptacek συνεργάστηκε και με οικογένειες που είχαν διαταραχές ύπνου. Εντόπισε λοιπόν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο οδηγούσε στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι διάφορες μεταλλάξεις αυτού του γονιδίου οδηγούν τελικά στη διαμόρφωση του εσωτερικού ρολογιού το καθενός από εμάς -και διόλου δεν φταίμε αν δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε το πρωί, με τίποτα. 


Διαβάστε επίσης: 
ΕΡΕΥΝΑ: Η βιταμίνη που μειώνει άγχος και κατάθλιψη
Καλά νέα για όσους πίνουν πολύ μαύρο τσάι
Ασθενείς με Long Covid εμφανίζουν αυτοάνοσα
εμφάνιση σχολίων