0
1
σχόλια
617
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Eν εξελίξει δοκιμή της πρώτης φάσης της έρευνας, που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο The Royal Marsden Foundation Trust
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
23 Σεπτεμβρίου 2022
Νέος τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό για να μολύνει και να καταστρέφει επιβλαβή κύτταρα, αφήνει πολλές υποσχέσεις μετά τις πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους. Ο καρκίνος ενός ασθενούς εξαφανίστηκε, ενώ άλλοι είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.

Η θεραπεία αποτελείται από μια εξασθενημένη μορφή του ιού του έρπητα, που έχει τροποποιηθεί πειραματικά. Από εδώ και πέρα θα χρειαστούν περισσότερες και εκτενέστερες μελέτες, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν πως το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε μπορεί τελικά να προσφέρει σωτηρία σε περισσότερα άτομα με προχωρημένο καρκίνο.

Ο Krzysztof Wojkowski, ένας 39χρονος οικοδόμος από το δυτικό Λονδίνο, είναι ένας από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην εν εξελίξει δοκιμή της πρώτης φάσης της έρευνας, που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο The Royal Marsden Foundation Trust.

Διαγνώστηκε το 2017 με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, κοντά στο στόμα. Παρά τη χειρουργική επέμβαση και άλλες θεραπείες που έλαβε, ο καρκίνος του συνέχισε να αυξάνεται. Μετά τη θεραπεία του με τον ιό του έρπητα, οι καρκινικοί όγκοι φαίνονται πως έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

«Μου είχαν πεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα για εμένα και ότι λάμβανα φροντίδα ετοιμοθάνατων οπότε ήταν τρομερό το ότι με δέχτηκαν να συμμετέχω στα δοκιμαστικά» ανέφερε στο BBC.

Μια σύντομη δοκιμή της θεραπείας με τον ιό - η οποία είναι μια ειδικά τροποποιημένη εκδοχή του ιού του έρπητα- φαίνεται να έχει καθαρίσει εντελώς τον καρκίνο του.

«Έκανα ενέσεις κάθε δύο εβδομάδες για πέντε εβδομάδες που εξάλειψαν εντελώς τον καρκίνο μου. Είμαι χωρίς καρκίνο εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε.

Οι ενέσεις, που γίνονται απευθείας στον όγκο, επιτίθενται στον καρκίνο με δύο τρόπους: εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντας τα να «εκραγούν» και ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία ως τώρα. Σε ορισμένους δόθηκε η ένεση του ιού, που ονομάζεται RP2, από μόνη της. Άλλοι έλαβαν επίσης ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο - που ονομάζεται nivolumab.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρική διάσκεψη στο Παρίσι, δείχνουν:
– Τρεις από τους εννέα ασθενείς που έλαβαν μόνο RP2, συμπεριλαμβανομένου του Wojkowski, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.
– Επτά από τους 30 που είχαν συνδυασμένη θεραπεία, είδαν επίσης θετικά αποτελέσματα.
– Οι παρενέργειες ήταν αρκετά ήπιες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Kevin Harrington, δήλωσε στο BBC ότι τα αποτελέσματα ήταν «αληθινά εντυπωσιακά» σε μια σειρά προχωρημένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και ενός σπάνιου τύπου καρκίνου των ματιών.

«Είναι σπάνιο να δει κανείς τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν την ασφάλεια της θεραπείας και αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένους καρκίνους για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν», δήλωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν ιό για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το βρετανικό NHS ενέκρινε πριν από μερικά χρόνια μια θεραπεία με βάση τον ιό του κρυολογήματος, που ονομάζεται T-Vec, για τον προχωρημένο καρκίνο του δέρματος.

Ο καθηγητής Harrington αποκαλεί τη νέα θεραπεία ως μια «βετιωμένη έκδοση του T-Vec». Η Dr Marianne Baker, από τον οργανισμό Cancer Research UK, ανέφερε ότι τα νέα, ενθαρρυντικά ευρήματα, ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας του καρκίνου.

«Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ιοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να τους αξιοποιήσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτή η νέα ιογενής θεραπεία δίνει υποσχέσεις από τη πρώτη δοκιμή που είναι πρώιμη και μικρής κλίμακας, τώρα χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να μάθουμε πόσο καλά λειτουργεί.

»Η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός πολλαπλών θεραπειών είναι πράγματι, μια αποτελεσματική στρατηγική. Θεραπείες όπως αυτή θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της εργαλειοθήκης μας για την καταπολέμηση του καρκίνου» επεσήμανε.

Via tvxs 


Διαβάστε επίσης:
«Η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της Μαιευτικής παγκοσμίως»
ΕΡΕΥΝΑ: Πώς έχασαν την ουρά τους οι άνθρωποι;
εμφάνιση σχολίων