0
1
σχόλια
355
λέξεις
TECH
Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν τον λόγο για τον οποίο οι ουρές εξαφανίστηκαν από το ανθρώπινο είδος
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
5 Οκτωβρίου 2021
Για πρώτη φορά, μία ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι εντόπισε την κρίσιμη μετάλλαξη που εξαφάνισε τις ουρές των προγόνων μας πριν εκατομμύρια χρόνια.

Για περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια, τα ζώα που ήταν πρόγονοι του ανθρώπου είχαν ουρά. Αλλά όταν εμφανίστηκαν οι πίθηκοι, πριν περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, δεν είχαν καθόλου ουρά. Το ίδιο συνέβη και στον άνθρωπο, που ακολούθησε εξελικτικά.

Εκτιμάται πως οι ανθρώπινες ουρές εξαφανίστηκαν πριν 20-25 εκατ. χρόνια και ο Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που επεσήμανε αυτή τη αλλαγή. Το πώς και γιατί έγινε αυτό παρέμενε ένα μυστήριο. Πλέον, Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν την σχετική μετάλλαξη στο DNA.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπο Σία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εντόπισαν μία μετάλλαξη στο γονίδιο ΤΒΧΤ που είναι κοινό στους πιθήκους και στους ανθρώπους, αλλά απουσιάζει στις μαϊμούδες. Για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους, προκάλεσαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη γονιδίου σε ποντίκια, και διαπίστωσαν πως αυτά δεν ανέπτυξαν κανονικές ουρές.

Η θεωρία λέει πως η μετάλλαξη συνέβη ξαφνικά σε κάποιον πίθηκο πριν 20-25 εκατ. χρόνια, με αποτέλεσμα να πάψει να έχει ουρά                         

Η θεωρία των επιστημόνων λέει πως η μετάλλαξη συνέβη ξαφνικά σε κάποιον πίθηκο πριν 20-25 εκατ. χρόνια, με αποτέλεσμα να πάψει να έχει ουρά ή να έχει μόνο κάποια πολύ μικρή. Στη συνέχεια, οι χωρίς ουρές απόγονοί του επιβίωσαν στο παιχνίδι της φυσικής επιλογής, περνώντας τη μετάλλαξη στους απογόνους τους, μέχρι που τελικά, η μετάλλαξη στο ΤΒΧΤ έγινε κοινή σε όλους τους πιθήκους και τους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι γεννιούνται με κόκκυγα αντί για ουρά, καθώς πιθανότατα και άλλα εμπλεκόμενα γονίδια υπέστησαν μεταλλάξεις αργότερα. Η σχετική προδημοσίευση της έρευνας έγινε στο bioRxiv,

Στον αντίλογο, άλλοι βιολόγο υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να εξηγηθεί εξελικτικά πώς πίθηκοι χωρίς ουρά κατάφεραν να αποκτήσουν εξελικτικό πλεονέκτημα, καθώς θα έπεφταν πολύ συχνότερα από τα δέντρα, λόγω χειρότερης ισορροπίας. Επίσης, μετάλλαξη που εξαφάνισε τις ουρές, αύξησε παράλληλα τον κίνδυνο για εκ γενετής ελαττώματα στη σπονδυλική στήλη, τα οποία εκδηλώνονται σήμερα σε περίπου ένα στα 1.000 νεογνά.


Με πληροφορίες από: Science, New York Times, bioRxiv,
εμφάνιση σχολίων