0
1
σχόλια
290
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα νέο νομοσχέδιο για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών δίνει στις γυναίκες προνόμια, που μέχρι σήμερα αποτελούσαν κοινωνικό και επαγγελματικό στίγμα
 
PRESS | UNSPLASH
16 Μαΐου 2022
Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δρομολογεί τριήμερη άδεια περιόδου. Την άδεια αυτή δίνουν κάποιες χώρες, αλλά ελάχιστες γυναίκες την λαμβάνουν επειδή φοβούνται πως αποτελεί στίγμα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών, η δυσμηνόρροια διαταράσσει τις καθημερινές δραστηριότητες για δύο στις δέκα γυναίκες ενώ έως και το 91% των γυναικών υποφέρουν από αυτήν, με σχεδόν τρεις στις δέκα να διαμαρτύρονται για ισχυρούς πόνους. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται μηνορραγία, δυνατές κράμπες και κόπωση ή ακόμη και ναυτία, εμετοί και διάρροια.

Ελάχιστες χώρες, κυρίως στην Ασία, έχουν θεσπίσει την άδεια περιόδου όπου παρέχεται άδεια επί πληρωμή κατά τη διάρκεια της περιόδου, ωστόσο τέτοιες πολιτικές θεωρούνται αμφιλεγόμενες λόγω φόβων για στίγμα και επαγγελματικές διακρίσεις.

Σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο για την αναπαραγωγική υγεία, οι εργαζόμενες θα μπορούν να παίρνουν έως και τρεις ημέρες άδεια το μήνα επικαλούμενες συμπτώματα περιόδου με σοβαρά συμπτώματα που ενδεχομένως θα πρέπει να πιστοποιούνται με ιατρική βεβαίωση.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η παροχή άδειας για άμβλωση, ενώ καταργείται η συγκατάθεση των γονέων ως προϋπόθεση για αμβλώσεις σε κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών. Επιπλέον προβλέπει την κατάργηση του ΦΠΑ σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Το 2017, το ιταλικό κοινοβούλιο εξέτασε παρόμοια πρόταση, η οποία όμως δεν υιοθετήθηκε έπειτα από συζητήσεις γύρω από το κατά πόσο μια άδεια περιόδου θα ενέτεινε το στιγματισμό των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Αυτή τη στιγμή ελάχιστες χώρες - η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδονησία και η Ζάμπια - έχουν εθνικό πλαίσιο πολιτικής για τη χορήγηση τέτοιας άδειας επί πληρωμή.

 
Mε πληροφορίες από την dw.com


Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Τριμηνιαίο εισιτήριο 9€ για όλα τα ΜΜΜ λόγω κρίσης!
Νορβηγία: Θεραπεία χωρίς φάρμακα για τις ψυχικές ασθένειες
«Η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της Μαιευτικής παγκοσμίως»
εμφάνιση σχολίων