0
1
σχόλια
428
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR | UNSPLASH
10 Μαΐου 2022
Σύμφωνα με έρευνα από το Scripps Research στην Καλοφόρνια, ο κορονοϊός φαίνεται ότι δεν έχει μόνο αρνητικές παρενέργειες σε όσους έχουν νοσήσει. Συγκεκριμένα με βάση την έρευνα εάν κάποιος νοσήσει από COVID-19 είναι πολύ πιθανό να του προσφέρει αντισώματα ενάντια στους κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα αλλά και ενάντια στους ιούς SARS-CoV-1 και MERS-CoV.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές του Scripps Research, που απομόνωσαν και ανέλυσαν τα αντισώματα από 11 άτομα που νόσησαν με COVID.

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η ανοσία απέναντι στην "οικογένεια" κορονοϊών, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων κατά του κορονοϊού, και της Covid-19, όσο και μελλοντικά, συγγενή παθογόνα» σχολίασε ο Άντριου Γουόρντ, καθηγητής Δομικής και Υπολογιστικής Βιολογίας στο Scripps Research και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.

Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 είναι μόνο ένα μέλος της μεγάλης οικογένειας των κορονοϊών. Μερικοί από τους «συγγενείς» του είναι εξίσου μεταδοτικοί και λοιμογόνοι – πρόκειται για τον ιό που προκαλεί το MERS αλλά και τον ιό του SARS που προκάλεσε επιδημία το 2002-2004. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι ιοί σε αυτήν την οικογένεια που θεωρούνται ιοί του κοινού κρυολογήματος και προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα.

Συνολικά, το γενετικό υλικό πολλών από αυτούς τους κορωνοϊούς είναι μόνο κατά 25%-50% κοινό με εκείνο του SARS-CoV-2. Ωστόσο συγκεκριμένα τμήματα των ιών – και κυρίως η περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας μέσω της οποίας γίνεται η πρόσδεση στα ανθρώπινα κύτταρα – είναι αρκετά παρόμοια μεταξύ των μελών της κορωνο-οικογένειας.

Στη νέα μελέτη η ομάδα του καθηγητή Γουόρντ εξέτασε δείγματα ορού από έντεκα άτομα. Οκτώ από τα δείγματα είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία του SARS-CoV-2 ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δότες δεν είχαν ποτέ εκτεθεί στον πανδημικό ιό ενώ τρία δείγματα προέρχονταν από δότες που είχαν πρόσφατα νοσήσει με COVID-19. Οι επιστήμονες μέτρησαν πόσο ισχυρά αντιδρούσαν τα δείγματα στην πρωτεΐνη-ακίδα διαφορετικών κορωνοϊών και συγκεκριμένα των ιών ΟC43 και HKU1 που αμφότεροι συνδέονται με το κοινό κρυολόγημα καθώς και των ιών SARS-CoV-1, MERS-CoV και SARS-CoV-2.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο ο ορός από ασθενείς με COVID-19 που είχαν αναρρώσει αντέδρασε στις πρωτεΐνες ακίδας SARS-CoV-2. Ωστόσο, αυτά τα δείγματα ασθενών με COVID-19 αντέδρασαν επίσης πιο έντονα σε σύγκριση με τα προπανδημικά δείγματα στην πρωτεΐνη-ακίδα και των άλλων κορονοϊών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτή τη βασική ανοσία στους κοινούς κορονοϊούς και η έκθεση στον SARS-CoV-2 αυξάνει τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων», αναφέρει σχετικά ο μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης του Scripps Research, Sandhya Bangaru.

Via Tvxs
 

Διαβάστε επίσεις:
ΕΡΕΥΝΑ: Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» κάθε ποτήρι αλκοόλ
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πέντε πιο κακοπληρωμένους του πλανήτη
ΕΡΕΥΝΑ: Οι μισοί Αμερικανοί έχουν μειωμένο IQ λόγω βενζίνης!
εμφάνιση σχολίων