0
1
σχόλια
266
λέξεις
ΖΗΝ
Ένας 40χρονος και τρία ποτήρια κρασί κάθε μέρα πόσο μας κάνουν; Κάθε επιπλέον ποτήρι επάνω από το συνιστώμενο όριο μειώνει κατά 30 λεπτά το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής μας…
 
DOCTV.GR | UNSPLAH
27 Απριλίου 2022
Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση «κόβει» χρόνια ζωής. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 600.000 ανθρώπους από 19 χώρες, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, για κάθε επιπλέον ποτήρι κρασί ή μπίρα επάνω από το συνιστώμενο όριο μειώνει κατά 30 λεπτά το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής ενός μεσήλικα.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης είναι τα πέντε ποτήρια κρασί των 175 ml ή 5 μισόλιτρα ποτήρια μπίρας την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 100 γραμμάρια ή 12,5 μονάδες καθαρού αλκοόλ.

Ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ανευρύσματος, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου.

Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, ένας 40χρονος που πίνει 100 έως 200 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει έως έξι μήνες ζωής, με 200 έως 350 γραμμάρια αλκοόλ χάνει ένα έως δύο χρόνια, ενώ για πάνω από 350 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει τέσσερα έως πέντε χρόνια ζωής.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά το συνιστώμενο όριο είναι αντίστοιχοι με αυτούς που προκύπτουν λόγω του καπνίσματος, υπογραμμίζει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Η μελέτη εκτιμά πως ένας 40χρονος που καταναλώνει 4 μονάδες αλκοόλ επάνω από το συνιστώμενο όριο (ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια κρασί κάθε μέρα) έχει περίπου δύο χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (περίπου το 1/20 της υπόλοιπης ζωής του)».

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η γενιά που δεν πίνει αλκοόλ
Μαλατέστα: Ο έρωτας και το αλκοόλ

 
εμφάνιση σχολίων