0
1
σχόλια
346
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Åsgård, Νορβηγία. Οι ασθενείς επιλέγουν τη θεραπεία τους και αποφασίζουν αν θέλουν να πάρουν τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί
 
DOCTV.GR
11 Απριλίου 2022
Η θεραπεία της ψυχικής ασθένειας χωρίς φάρμακα μετατράπηκε σε ουτοπία στα μέσα του 20ου αιώνα λόγω της μαζικής παραγωγής νευροληπτικών. Η επικρατούσα συνταγή έγινε πλέον το ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η ψυχική ασθένεια χωρίς φάρμακα. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα μια παράλληλη αντίθετη προοπτική, με πρακτικές εφαρμογές και ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το ψυχιατρικό νοσοκομείο UNN Åsgård στη Νορβηγία, άρχισε να αντιμετωπίζει τις ψυχικές ασθένειες χωρίς φάρμακα.

Τα περισσότερα συστήματα ιατρικής περίθαλψης διαφωνούν με την ιδέα ότι τα άτομα με ψυχική ασθένεια έχουν αυτονομία. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ένας ψυχιατρικός ασθενής δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις ούτε να αντισταθεί σε τέτοια αντιμετώπιση. Τα δικαιώματα των ασθενών είναι μια θέση του ψυχιατρικού νοσοκομείου UNN Åsgård.

Διαβάστε επίσης: Η χώρα που συνταγογραφεί βόλτες αντί για φάρμακα 

Οι ασθενείς σε αυτό το νοσοκομείο επιλέγουν τη θεραπεία τους και μόνοι τους αποφασίζουν αν θέλουν να πάρουν τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί ή όχι. Επίσης αποφασίζουν πότε είναι ώρα να μειώσουν τις δόσεις.

Το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο UNN Åsgård εκπληρώνει την εντολή του Νορβηγικού Υπουργείου Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης (HOD). Αυτή η πολιτική κυρίως επιδιώκει να δώσει στους ψυχικά ασθενείς ίσα δικαιώματα.

Πολλές μελέτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των φαρμακοθεραπειών. Δεν αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους αυτή καθαυτή, αλλά τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες στον χώρο της ιατρικής τα χορηγούν και τα διαιωνίζουν. Ως επί το πλείστον, το κάνουν για λόγους ευκολίας και όχι γιατί ο ασθενής τα χρειάζεται πραγματικά.

Υπήρξαν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις στη νέα στρατηγική του UNN Åsgård. Πολλοί ψυχίατροι (και φαρμακευτικές εταιρείες φυσικά) έχουν κάνει δριμεία κριτική σε αυτή την εναλλακτική. Θεωρούν ότι είναι ανεύθυνο και ισχυρίζονται ότι θα χειροτερεύσει την κατάσταση των ασθενών. Όμως, η Ένωση Νορβηγών Ψυχιάτρων αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία.

Πολλές μελέτες αναλύουν εναλλακτικές χωρίς φάρμακα και αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα περίθαλψης της ψυχικής ασθένειας. Πρωτοβουλίες όπως αυτή, που θα ρίξουν φως σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, βρίσκονται σε εξέλιξη.

 
Με πληροφορίες από το exploringyourmind

 
Διαβάστε επίσης:
Δωρεάν περίθαλψη για όλους
Όταν η Τζούλια έμεινε στο δέντρο Λούνα, για 738 ημέρες

 
εμφάνιση σχολίων