0
1
σχόλια
399
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και κατά τη διάρκεια του lockdown. Τι ναρκωτικά καταναλώνουν 75 πόλεις της Ευρώπης και ποιες είναι οι νέες «τάσεις» που θα απαγορευθούν
 
PRESS | UNSPLASH
31 Μαρτίου 2022
Τα ευρήματα από πρόσφατη ανάλυση λυμάτων αποκαλύπτουν την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια του lockdown.  Η έκθεση δημοσιεύτηκε από το SCORE και τον οργανισμό φαρμάκων της ΕΕ (EMCDDA). Εξετάστηκαν τα λύματα σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις από 25 χώρες, που ισοδυναμούν με 45 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση του MDMA (έκσταση) μειώθηκε. Αυξήθηκαν η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, η μεθαμφεταμίνη και η κάνναβη κατά τη διάρκεια του 2021, παρά τα lockdown που επικρατούσαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.


Εξετάστηκαν τα λύματα σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις από 25 χώρες, που ισοδυναμούν με 45 εκατομμύρια ανθρώπους                          

Τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών αλλά και τις νέες τάσεις. Κυρίως όμως δείχνουν αύξηση και περαιτέρω διάδοση για τις περισσότερες ουσίες. Ενώ η μείωση του MDMA είναι πιθανή λόγω του κλεισίματος των club, η χρήση κάνναβης φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τα μέτρα περιορισμού σε ολόκληρη την ήπειρο. Σχεδόν οι μισές πόλεις (13 από τις 31) καταγράφουν αύξηση (οι μεγαλύτερες σε Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβενία ​​και Πορτογαλία).

Μια ερώτηση φυσικά είναι πως μπόρεσαν αν διακινηθούν όλα αυτά τα ναρκωτικά σε κλειστές κοινωνίες, αλλά αυτό δεν απασχολεί τη συγκεκριμένη έρευνα.

Νέες, θανατηφόρες, τοξικές ουσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση δύο ουσιών της 3-μεθυλομεθαθηνόνης (3-MMC) και της 3-χλωρομεθκαθινόνης (3-CMC). Και οι δύο ουσίες είναι συνθετικά διεγερτικά καθινόνης,που προέρχονται από την καθινόνη και την κύρια ψυχοδραστική ουσία του φυτού khat, Catha edulis. Είναι μόλις η τρίτη φορά που η ΕΕ προτείνει απαγόρευση βάσει των κανόνων της, για ψυχοδραστικές ουσίες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της ΕΕ, εκτός από τη «γενική διέγερση», οι δύο ουσίες προσφέρουν διάθεση, ευφορία, ενέργεια, κοινωνικότητα και αυξημένη λίμπιντο ενώ μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, άγχος και ψύχωση. Το 3-MMC έχει συνδεθεί με 27 θανάτους σε πέντε κράτη μέλη και το 3-CMC έχει συνδεθεί με 10 θανάτους σε δύο κράτη μέλη. λόγω τοξικότητας.  Η πρόταση θα έχει τη μορφή κατ' εξουσιοδότηση πράξης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο μηνών, εκτός εάν αντιταχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Μετά από αυτό, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να εφαρμόσουν την απαγόρευση στο εθνικό δίκαιο.


Διαβάστε επίσης:
Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη
Eκατ. δολάρια από φόρους κάνναβης σε άστεγους και σχολεία
ΕΡΕΥΝΑ: Μανιτάρια για την κατάθλιψη
εμφάνιση σχολίων