0
1
σχόλια
391
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η φορολογία της κάνναβης πληρώνει υποδομές για αστέγους, σχολεία, υγεία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Σεπτεμβρίου 2019
Το Κολοράντο είναι η πρώτη Αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποίησε την ελεύθερη χρήση κάνναβης από ενήλικες. Ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται από το 2014 κι έχει μεγάλη απήχηση αφού μέχρι τον Ιούνιο του 2019 καταγράφονται σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις με άδεια μαριχουάνας και πάνω από 40.000 άτομα σε αυτήν την νέα βιομηχανία που απέφερε μεγάλα έσοδα στη φορολογία, ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Στο Κολοράντο είναι υποχρεωτικό, μέρος από τη φορολογία των προϊόντων κάνναβης να πηγαίνει στους άστεγους, τους εξαρτημένους, καθώς και στα σχολεία και τη δημόσια υγεία. Αυτό έχει βοηθήσει στο να χρηματοδοτηθούν από κτιριακές μονάδες εκπαίδευσης μέχρι σπίτια αστέγων.

Οι πωλήσεις μόνο για τον Αύγουστο του 2014 απέφεραν 3,4 εκατομ.δολάρια από φόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και συντήρηση σχολικών μονάδων.

Η πρώτη χρονιά της νομιμοποίησης, απέφερε συνολικά 135 εκατομ. δολάρια. Έκτοτε, οι φόροι της κάνναβης χρηματοδοτούν σταθερά εκστρατείες ενημέρωσης και προγράμματα κατά των ναρκωτικών σε σχολικές συνοικίες ολόκληρης της πολιτείας. Σύμφωνα με το CNBC τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση της μαριχουάνας από τους εφήβους μετά τη νομιμοποίηση, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί εδώ και χρόνια.

Η πόλη Aurora, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Κολοράντο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πάνω από το ένα τρίτο των χρημάτων που εξασφάλισε μέσω του φόρου, για να παρέχει υποστήριξη στους αστέγους της. Μέσα σε διάστημα τριών ετών, περίπου 3 εκατομ. δολάρια δόθηκαν σε σχετικές ΜΚΟ, ενώ σπίτια αστέγων όπως το Aurora Housing Association έλαβαν σημαντική ενίσχυση ώστε να μπορούν να παρέχουν σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα απασχολούν εργαζομένους με πλήρες ωράριο. Το σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, που θα παρέχουν σε άστεγους υπηρεσίες πρώτης ανάγκης όπως πλυντήρια, προσωπική καθαριότητα, φαγητό, ψυχολογική υποστήριξη.

Ο αντίλογος του εγχειρήματος είναι ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης προσέλκυσε ένα ποσοστό άστεγων στην πολιτεία και ότι οι φόροι υπέρ των αστέγων αποτελεί μια πολιτική απάντηση, τύπου: «το ίδιο το πρόβλημα,  χρηματοδοτεί τη λύση του». Την ίδια στιγμή άλλοι καλοί λόγοι για να μεταναστεύσουν αμερικανοί πολίτες σε μεγάλες πόλεις του Κολοράντο, όπως το Ντένβερ, είναι η πρόσβαση στην υγεία, η χαμηλή ανεργία αλλά και η βιομηχανία της μαριχουάνα που έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και το ντιμπέιτ συνεχίζεται…

Με στοιχεία από Denver Post, New York Times, Guardian


Διαβάστε επίσης:
Πορτογαλία: Η χώρα που αποποινικοποίησε τη χρήση και νίκησε
Μια νέα βιομηχανία που λέγεται κάνναβη
Το πρώτο ΑΤΜ για προϊόντα κάνναβης στην Ελλάδα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 9 άρθρα για την Κάνναβη
εμφάνιση σχολίων