0
1
σχόλια
379
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Χωρίς αναισθητοποίηση θα σφαγιάζονται τα ζώα, με νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης όπως καταγγέλει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
9 Μαρτίου 2022
Η νέα ρύθμιση καταργεί την υποχρέωση αναισθητοποίησης των ζώων πριν τη σφαγή, που ήταν νομικά κατοχυρωμένη στην Ελλάδα από το 1981 και η οποία εξασφάλιζε ότι, έστω και οδηγούμενα στη σφαγή, τα ζώα δεν θα βίωναν, σε καμία περίπτωση, τον πόνο, τον τρόμο και τη φρίκη της σφαγής και αφαίμαξής τους με πλήρεις τις αισθήσεις τους.

Αποτελεί σοκαριστική εξέλιξη, η ίδια πολιτική παράταξη που έθεσε, 41 χρόνια πριν – υπό Προεδρίας  Κωνσταντίνου Καραμανλή και με Υπουργό Γεωργίας τον νομικό Αθανάσιο Κανελλόπουλο –τις αρχές για την προστασία των ζώων, σήμερα να σέρνει τη Ελλάδα πίσω στο σκοτάδι, καταδικάζοντας τα ζώα στον πιο φριχτό θάνατο.


Ήταν νομικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα από το 1981 και εξασφάλιζε ότι, έστω και οδηγούμενα στη σφαγή, τα ζώα δεν θα βίωναν τον πόνο και τη φρίκη της σφαγής και αφαίμαξής τους με πλήρεις τις αισθήσεις τους                      

Ακόμα πιο τρομακτικό, το γεγονός ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής αναισθητοποίησης συνοδεύεται από σειρά ενεργειών για να γίνει η Ελλάδα κέντρο εξαγωγών κρέατος kosher και halal για την Μέση Ανατολή. Μια εφιαλτική προοπτική και πλήρης διαστρέβλωση του τι εστί ανάπτυξη και πρόοδος μιας χώρας.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, μόλις τον Οκτώβριο 2021, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης ότι η χώρα είναι δήθεν υποχρεωμένη από το Ενωσιακό Δίκαιο να επιτρέπει τις σφαγές χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση κατά την άσκηση της λατρείας. Το ΣτΕ επιβεβαίωσε, αντιθέτως, ότι ο ≠ Κανονισμός αφήνει στα κράτη-μέλη της Ένωσης το περιθώριο να κρατήσουν σε ισχύ εθνικούς κανόνες (ή και να υιοθετήσουν νέους) που εξασφαλίζουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη σφαγή.

Αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ που επιβεβαίωσε την υποχρέωση αναισθητοποίησης, η κυβέρνηση καταργεί το άρθρο στο οποίο βασίζεται η απόφαση. Τονίζουμε ότι οι ανάγκες των θρησκευτικών κοινοτήτων για προϊόντα kosher και halal εύκολα καλύπτονται είτε με εισαγωγές κρέατος, είτε με την πρόβλεψη στο νόμο ότι ΚΑΙ οι σφαγές με λατρευτικούς τύπους θα υπόκεινται σε υποχρέωση αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή, όπως προβλέπεται στο Βέλγιο και σε άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης, αλλά και σε χώρες που είναι μεγάλοι εξαγωγείς χαλάλ κρέατος, όπως η Νέα Ζηλανδία.

 
Διαβάστε επίσης:
Το βιβλίο των ζώων
Περιμένοντας την Ημέρα των Γατών
WWF: Πώς συμπεριφερόμαστε αν συναντήσουμε ένα άγριο ζώο


 
εμφάνιση σχολίων