0
1
σχόλια
308
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
DOCTV.GR | UNSPLASH
28 Φεβρουαρίου 2022
Ο άνθρωπος της δύναμης καταστρέφεται στη δύναμη, ο άνθρωπος του χρήματος στο χρήμα, ο υποτασσόμενος στην εξουσία, ο φιλήδονος στην ηδονή.
 

Αλλά μέσα στην αποκτημένη ελευθερία του ένιωσε ξαφνικά πως αυτή ήταν ο θάνατος· ήταν πια μόνος, ο κόσμος κατά ένα ανοίκειο τρόπο τον άφηνε ήσυχο                                          

Έτσι και ο Λύκος της Στέπας καταστράφηκε στην ανεξαρτησία. Πέτυχε το σκοπό του, γινόταν ολοένα και πιο ανεξάρτητος, κανένας δεν τον διέταζε, σε κανένα δεν είχε να προστάξει, ήταν ελεύθερος και μόνος του καθόριζε κάθε του πράξη. Γιατί κάθε δυνατός άνθρωπος πετυχαίνει αυτό που τον οδηγεί μια πραγματική ορμή για να το ζητήσει.
 
Αλλά μέσα στην αποκτημένη ελευθερία του ο Χάρυ ένιωσε ξαφνικά πως αυτή ήταν ο θάνατος· ήταν πια μόνος, ο κόσμος κατά ένα ανοίκειο τρόπο τον άφηνε ήσυχο, οι άνθρωποι δεν τον πλησίαζαν ούτε και αυτός τους ανθρώπους. Μέρα με τη μέρα, ο αέρας αραίωνε όλο και περισσότερο που τον έκανε ένα πλάσμα χωρίς σχέσεις και έρημο και αργά αργά τον έπνιξε
 

Έρμαν Έσσε - Ο λύκος της στέπας. Ο Έρμαν Έσσε (1877-9 Αυγούστου 1962) ήταν Γερμανός λογοτέχνης. Γεννήθηκε στο Καλβ της Βυρτεμβέργης. Ξεκίνησε να εργάζεται ως βιβλιοπώλης και παράλληλα συνέγραφε. Έγινε γρήγορα γνωστός με τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του. Το 1904 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Πήτερ Κάμεντσιντ. Το 1946 τιμήθηκε με το βραβείο Γκαίτε και το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας και το 1955 με το βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Συνδέσμου Εμπορίας Βιβλίων. Οι βασικές επιρροές στο έργο του Έσσε είναι, όπως ο ίδιος είπε: «Το χριστιανικό και απόλυτα αντεθνικιστικό πνεύμα των γονιών μου, η μελέτη των μεγάλων Κινέζων δασκάλων και η φυσιογνωμία του ιστορικού Γιάκομπ Μπούρκχαρντ». Ο χρόνος δεν κατάφερε να μειώσει την αξία του έργου του, που βασικό του θέμα είναι η εναγώνια προσπάθεια του ατόμου να χτίσει έναν αρμονικό εαυτό.

Διαβάστε επίσης:
Έσσε: Είμαστε στον σωστό δρόμο;
Έσσε: Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή
Έσσε: O αρμονικός εαυτός


 
εμφάνιση σχολίων