0
1
σχόλια
528
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
-Στέλλα Πρίντεζη, Παιδοψυχολόγος και Ψυχολόγος Υγείας

 
DOCTV.GR | UNSPLASH
11 Οκτωβρίου 2022
Πολλά παιδιά χρειάζονται βοήθεια από παιδοψυχολόγο για να τα βγάλουν πέρα με το άγχος που τους προκαλεί το σχολείο λόγω μαθησιακής δυσκολίας, φόρτου μαθημάτων, αγωνίας για την επίδοση και τα διαγωνίσματα, κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού ή πίεσης από συνομηλίκους. Άλλα παιδιά έχουν ανάγκη να μιλήσουν με έναν παιδοψυχολόγο προκειμένου να διαχειριστούν οικογενειακά ζητήματα, ιδιαίτερα όταν συντρέχει κάποιος ψυχοπιεστικός παράγοντας όπως ένα διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια ή αλλαγή τόπου κατοικίας. Η ερώτηση που βασανίζει πολλούς γονείς είναι η παρακάτω: Χρειάζεται να επισκεφθώ ψυχολόγο για το παιδί μου;

Η Παιδοψυχολόγος και Ψυχολόγος Υγείας, Στέλλα Πρίντεζη απαντά: Σημαντικά γεγονότα ή μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και τη ζωή των παιδιών συχνά τα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποτελούν ένδειξη ότι χρειάζεται η συμβολή ενός παιδοψυχολόγου. Τέτοια γεγονότα είναι για παράδειγμα ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή κατοικιδίου, το διαζύγιο, μια μετακόμιση, η αποχώρηση ενός γονέα για εργασία σε άλλη πόλη ή χώρα, η κακοποίηση, μια σοβαρή ασθένεια στο κοντινό περιβάλλον και άλλα. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερο στρες στα παιδιά και κατ’ επέκταση προβλήματα συμπεριφοράς, διάθεσης, ύπνου, όρεξης για φαγητό, διάθεσης για παιχνίδι ή μαθησιακής επίδοσης. Αλλαγές σε κάτι από τα προαναφερθέντα σηματοδοτούν την ανάγκη επίσκεψης σε ψυχολόγο εξειδικευμένο στα παιδιά, δηλαδή παιδοψυχολόγο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά εύκολο να αντιληφθούν οι γονείς τι πυροδότησε αυτήν την αλλαγή στις συνήθειες ή τη συμπεριφορά. Κάποιες άλλες όμως το παιδί μπορεί να εμφανίζεται αποκομμένο, ανήσυχο, θλιμμένο, θυμωμένο ή με τάση να κλαίει περισσότερο από το κανονικό και να μη μπορεί κανείς να καταλάβει το λόγο. Τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να έρθουν οι γονείς σε επικοινωνία με έναν παιδοψυχολόγο. Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται ή χρειάζεται κάποιου είδους υποστήριξης μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για παιδιά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις που να μαρτυρούν ότι πρέπει να απευθυνθώ σε παιδοψυχολόγο; Η απάντηση είναι πως ναι. Όταν οι γονείς ή κάποιος που ασχολείται ενεργά με το παιδί παρατηρήσει ορισμένα συμπτώματα, τότε είναι σημαντικό να ληφθεί η γνώμη ενός παιδοψυχολόγου.

Οι σημαντικότερες ενδείξεις ότι χρειάζεται να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο είναι οι παρακάτω:
– Καθυστέρηση στο λόγο ή την εκπαίδευση τουαλέτας
– Ύπαρξη μαθησιακής ή αναπτυξιακής δυσκολίας
– Προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. υπερβολικός θυμός, χτυπάει παιδιά ή ζώα)
– Αλλαγή στις συνήθειες φαγητού ή ύπνου
– Ενούρηση ή εγκόπριση
– Μεγάλη πτώση της επίδοσης
– Κοινωνική απομόνωση/απόσυρση
– Θύμα ή θύτης σχολικού εκφοβισμού
– Ιδιαίτερη θλίψη, καταθλιπτική διάθεση, συχνότερο κλάμα
– Μείωση του ενδιαφέροντος για προηγουμένως επιθυμητές δραστηριότητες
– Υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά
– Ξαφνική απώλεια όρεξης για φαγητό
– Απουσίες από το σχολείο
– Κυκλοθυμία, συχνές εναλλαγές διάθεσης
– Εμφάνιση σωματικών ενοχλήσεων χωρίς οργανική αιτιολογία
– Εμφάνιση σοβαρής ή χρόνιας νόσου
– Ενδείξεις για κάπνισμα ή χρήση ουσιών ή κατανάλωση αλκοόλ
– Αλλαγή περιβάλλοντος/συνθηκών ζωής
– Πένθος
– Διαζύγιο
– Κακοποίηση/Εκφοβισμός

Επιπλέον, οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας που εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση στα ορόσημα όπως το περπάτημα, η ομιλία ή η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό ή την τουαλέτα είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουν τη γνώμη ενός παιδιάτρου και ενός παιδοψυχολόγου. Τέλος, γονείς που ανησυχούν μήπως το παιδί τους βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού ή εμφανίζει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή είναι καλό να απευθυνθούν σε παιδοψυχολόγο, αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχίατρο για να τους κατευθύνει σχετικά. Ένας παιδοψυχολόγος μπορεί να συζητήσει μαζί σας οποιαδήποτε ανησυχία ή προβληματισμό έχετε σχετικά με το παιδί σας, ακόμα και εάν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η βιταμίνη που μειώνει άγχος και κατάθλιψη
Ψυχολογικά συμπτώματα: Πότε υποδηλώνουν ψυχική ασθένεια;
Υπερκόπωση από τα social media;
εμφάνιση σχολίων