0
6
σχόλια
262
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι η πειραματική κοινότητα του Νέσσωνα, με μέλη από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και από το εξωτερικό
 
DOCTV.GR
7 Απριλίου 2022
Πρόκειται για μια ομάδα που ζει σε χωριό έξω από τη Λάρισα με στόχο ένα μοντέλο οικονομικής αυτοτέλειας. Το κτήμα λειτουργεί ως χώρος πειραματισμού για όσα έχουν να κάνουν με την αυτάρκεια και το χαμηλό αποτύπωμα: φυσικές κατασκευές, βιώσιμες τεχνολογίες, διαχείριση του νερού, οι καλλιέργειες, καθώς και η ανθρώπινη δομή που υποστηρίζει όλες αυτές τις εγκαταστάσεις.

Ο Κώστας Κοντομάνος, ιδρυτής του χωριού, αποφάσισε πριν 21 χρόνια να συστήσει αυτό το κοινόβιο έξω από τη Λάρισα: «Ήμουν γιάπης, σπούδασα οικονομικά όταν αποφάσισα να το κάνω»


«Μαθαίνουμε και κάνουμε φυσική δόμηση, θερμοκολτούρα, αναγεννητική γεωργία, βιοαέριο, βρώσιμο δάσος και θα δούμε τι άλλο θα μας έρθει...» 

«Πήραμε αυτό το χωράφι και αποφασίσαμε με έναν φίλο μου να γίνουμε καλλιεργητές. Είχαμε βρει ότι κάποιοι άνθρωποι χτίζουν και σπίτια με πηλό. Πήγαμε και χτίσαμε στο Μαρόκο ένα σπίτι για να πάρουμε εμπειρία και έπειτα ήρθαμε και χτίσαμε αυτό το σπιτάκι εδώ» όπως αναφέρει το Οnlarissa.

«Έτσι ξεκινήσαμε, από αγρότες γίναμε οικοδόμοι σιγά σιγά. Αργότερα μπήκε και άλλος κόσμος και αρχίσαμε να δοκιμάζουμε και άλλα πράγματα, ότι έχει να κάνει με εναλλακτικές τεχνολογίες. Ο χώρος εδώ αλλάζει συνεχώς και αυτοπροσδιορίζεται».

«Το τελευταίο μας πείραμα είναι οικονομικοκοινωνικού χαρακτήρα. Πλέον υπάρχει κόσμος εδώ και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο οικονομικής αυτοτέλειας. Κάνουμε φυσική δόμηση, θερμοκολτούρα, i-καλλιέργεια, αναγεννητική γεωργία, έχουμε βιολογικούς καθαρισμούς, συλλογή νερών, έχουμε λίμνες, υδροπονίες, βιοαέριο, κομποστοποίηση, βρώσιμο δάσος και θα δούμε τι άλλο θα μας έρθει».