0
1
σχόλια
262
λέξεις
ΖΗΝ
Το μοναδικό δημοτικό σχολείο της Ελλάδας που διαθέτει λαχανόκηπο, θερμοκήπιο, διαδραστικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, βρίσκεται στη Χαλκιδική και κερδίζει διακρίσεις
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | ΦΩΤΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΛΥΝΘΟΥ
8 Δεκεμβρίου 2021
Υπάρχει στην Ελλάδα ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά ανυπομονούν να πάνε.  Το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου είναι το μοναδικό στην χώρα που τα παιδιά καλλιεργούν τα δικά τους φυτά και ντομάτες. Και μέσω της βιωματικής καλλιέργειας εμφυσά στους μικρούς μαθητές την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον.

Το σχολείο βρίσκεται σ’ ένα αγροτικό χωριό μεταξύ της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Έχει τον δικό του βιολογικό λαχανόκηπο και θερμοκήπιο, μέσα στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν στην πράξη τι σημαίνει καλλιέργεια και διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, ενώ βιώνουν τη χαρά του να βοηθάς ένα σποράκι να μεγαλώσει.

Όλα άρχισαν το 2011, όταν άρχισαν να καλλιεργούν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες στην 9.5 στρεμμάτων αυλή του. Με την πάροδο του χρόνου, το σχολείο εντάχθηκε σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, επεκτείνοντας το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Για τις δράσεις του, κέρδισε το αργυρό βραβείο για την «Καινοτομία στη Διδασκαλία», στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2020.

Το δημοτικό σχολείο διαθέτει και ένα Διαδραστικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει την αυριανή γενιά οδηγών μέσα από το παιχνίδι. Είναι ένα πάρκο σε μικρογραφία που σχεδιάστηκε με παιδαγωγικά κριτήρια, ώστε μέσα από στοχευμένες βιωματικές δραστηριότητες να υποστηρίζει την εκπαίδευση μαθητών παιδικής ηλικίας. Το Πάρκο καταλαμβάνει έναν χώρο 500 τ.μ. κι έχει γίνει με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου καινοτομεί και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα το παράδειγμά του. Εύγε.

 
Διαβάστε επίσης:
Το σχολείο της Τίλντα Σουίντον
Το σχολείο που θα θέλαμε να έχουμε
Το καλύτερο σχολείο στον κόσμο
εμφάνιση σχολίων