0
1
σχόλια
240
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τα χταπόδια, τα καβούρια και οι αστακοί έχουν συναισθήματα, και θα προστατεύονται πλέον από τη νομοθεσία λέει το Ηνωμένο Βασίλειο
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
22 Νοεμβρίου 2021
Tα δεκάποδα μαλακόστρακα, δηλαδή καβούρια, αστακοί, καραβίδες, γαρίδες, και κεφαλόποδα όπως καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, δεν αναγνωρίζονταν στο βρετανικό νομοσχέδιο σχετικά με την ευημερία των ζώων.

Μετά από διαβούλευση η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθεσίας. Η έρευνα που έγινε από το London School of Economics και κατατέθηκε το καλοκαίρι, βρήκε «ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις» που λένε ότι οι κατηγορίες αυτών των ζώων είναι ευαίσθητα και αισθάνονται πόνο και αγωνία.

«Μετά από ανασκόπηση περισσότερων από 300 επιστημονικές  μελέτες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα κεφαλόποδα, δεκάποδα και μαλακόστρακα θα πρέπει να θεωρούνται ευαίσθητα και να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων» δήλωσε ο Δρ Jonathan Birch, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας Φυσικής και Κοινωνικής Επιστήμης του LSE και επικεφαλής ερευνητής στην έκθεση.

«Τα χταπόδια και άλλα κεφαλόποδα προστατεύονται από την επιστήμη εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν λάβει καμία προστασία εκτός της επιστήμης έως σήμερα. Ένας τρόπος με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδηγήσει στην καλή διαβίωση των ζώων είναι προστατεύοντάς τα νομοθετικά από ανθρώπους που συχνά τα αγνοούν εντελώς».

Οι Βρετανοί κατέχουν ρεκόρ αλίευσης ζώων της θάλασσας όπως ο αστακός. Η μελέτη του LSE συνιστά να καταργηθούν και φριχτές «παραδοσιακές» εμπορικές πρακτικές όπως ακραίες μέθοδοι σφαγής, βρασμός χωρίς αναισθητοποίηση, η απομάκρυνση των νυχιών, η αφαίρεση των ματιών…

 
Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Τα θηλυκά χταπόδια κάνουν επίθεση στην παρενόχληση!
εμφάνιση σχολίων