0
1
σχόλια
328
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πέτρες, λάσπη, φύκια και κελύφη κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης!
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | WIKIMEDIA
2 Σεπτεμβρίου 2021
Το παιχνίδι του ζευγαρώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση άμα ένα θηλυκό χταπόδι δεν θέλει. Και η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι κάτι που βιώνεται ελαφρά.

Επιστήμονες διαπιστώνουν πως τα θηλυκά χταπόδια συχνά πετούν λάσπη, βότσαλα, φύκια ή κελύφη στα αρσενικά που προσπαθούν να ζευγαρώσουν μαζί τους. Ερευνητές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά μελέτησαν βίντεο με χταπόδια στη φύση και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ήταν γενικά πιο πιθανό από τα αρσενικά να πετάξουν πράγματα και μάλιστα με δύναμη. Πλάνα στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, αποκάλυψαν πως τα χταπόδια κάνουν κανονική επίθεση «χρησιμοποιώντας συντονισμένα τα πλοκάμια τους και εκτοξεύοντας πίδακες νερού μαζί με αντικείμενα».

Το 2016 ένα θηλυκό καταγράφηκε να πετά λάσπη σε αρσενικό που το πολιορκούσε για να ζευγαρώσουν. Του πέταξε λάσπη δέκα φορές, καταφέρνοντας να τον πετύχει τις πέντε. Το αρσενικό επιχείρησε να αποφύγει τις βολές αλλά δεν έκανε προσπάθεια να ανταποδώσει τα χτυπήματα.


Η ρίψη αντικειμένων θεωρείται γενικά ως ενέργεια που συνηθίζεται από τους ανθρώπους και έπαιξε μάλιστα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας    

Σε άλλη περίπτωση, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα θηλυκό να ρίχνει ένα όστρακο σαν φρίσμπι με ένα από τα πλοκάμια του. Σε μια μόνο περίπτωση, μετά την απόρριψη του από ένα θηλυκό, το αρσενικό πέταξε ένα κέλυφος προς τυχαία κατεύθυνση και άλλαξε χρώμα.

Οι επιστήμονες παρατηρούν πως τα χταπόδια πετούν με ιδιαίτερη δύναμη τα «πυρομαχικά» τους κατά των ενοχλητικών εραστών και προτιμούν να εκτοξεύουν ίζημα παρά κελύφη κοχυλιών.

Η ρίψη αντικειμένων δεν είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά στα ζώα - αν και είναι γνωστό ότι οι χιμπατζήδες και οι καπουτσίνοι, οι ελέφαντες, οι μαγκούζες και τα πτηνά το κάνουν. Ενέργειες που σχετίζονται με την ρίψη έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα είδη ζώων, όπως η εκτόξευση νερού από το ψάρι archerfish. Η ρίψη αντικειμένων θεωρείται γενικά ως μια συγκεκριμένη ανθρώπινη ενέργεια η οποία μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο biorxiv https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.08.18.456805v1.


Με πληροφορίες από: Ιndependent, newscientist, biorxiv.org
 

Διαβάστε επίσης: VIDEO: Γιατί ο εγκέφαλος των χταποδιών είναι τόσο εκπληκτικός;

 


 
εμφάνιση σχολίων