0
1
σχόλια
616
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
​«Αν έχεις τη δυνατότητα ν’ αγαπήσεις, αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου»
 
DOCTV.GR
9 Μαρτίου 2023
Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε σου έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή να χάσεις.

Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνεις, κάποιοι άλλοι μισούν αυτό που κάνεις αλλά οι περισσότεροι απλώς δε δίνουν δεκάρα.

Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Τι τρομακτική που πρέπει να είναι η ζωή τους.

Κανείς δεν μπορεί να σε σώσει εκτός από τον εαυτό σου και αξίζει να σωθείς. Είναι ένας πόλεμος που δεν κερδίζεται εύκολα αλλά αν αξίζει να κερδίσεις κάτι, τότε είναι αυτό.

Οι άνθρωποι χωρίς ηθική συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ελεύθερους, αλλά αυτό που ισχύει περισσότερο είναι πως δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν ή να αγαπήσουν.

Ξεκινάς να σώσεις τον κόσμο σώζοντας έναν άνθρωπο τη φορά. Όλα τα άλλα είναι πομπώδης ρομαντισμός ή πολιτική.

Αν έχεις τη δυνατότητα ν’ αγαπήσεις, αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου, μα έχε πάντα υπ’ όψη σου την πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής αποτυχίας.

Η πραγματική μοναξιά δεν περιορίζεται απαραίτητα στις στιγμές που είσαι μόνος.

Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να είσαι μόνος, όμως συχνά παίρνει δεκαετίες για να το συνειδητοποιήσεις και συχνά όταν το συνειδητοποιείς είναι πολύ αργά και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το πολύ αργά.

Πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές πριν να μπορέσεις να ζήσεις πραγματικά.

Αυτό είναι το πρόβλημα με το ποτό, σκεφτόμουν ενώ έβαζα ένα ακόμη. Εάν συμβεί κάτι κακό, πίνεις για να ξεχάσεις. Εάν συμβεί κάτι καλό, πίνεις για να γιορτάσεις. Και αν δεν συμβαίνει τίποτα, πίνεις για να συμβεί.

Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες ενώ οι χαζοί είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η σύγχρονη κοινωνία έχει δημιουργήσει ανθρώπους που κατασπαράσσουν ο ένας τον άλλον. Κανίβαλοι. Τα πάντα μοιάζουν με μονομαχία μέχρι θανάτου που διαδραματίζεται πάνω σε ένα τραπέζι μπιλιάρδου.

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το πόσο καλά περπατάς μέσα από τη φωτιά.

Η ελεύθερη ψυχή είναι σπάνιο πράγμα, αλλά την αναγνωρίζεις όταν τη βλέπεις. Επειδή βασικά νιώθεις καλά, πολύ καλά όταν είσαι μαζί της ή δίπλα της.

Εκείνοι που κηρύττουν το Θεό, χρειάζονται Θεό. Εκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Εκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Όλοι πρόκειται να πεθάνουμε, όλοι μας. Μόνο και μόνο αυτό θα έπρεπε να μας κάνει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο αλλά δεν το κάνουμε. Μας τρομοκρατούν οι ασημαντότητες, μας κατατρώει το τίποτα.

Διανοούμενος είναι ο άνθρωπος που λέει ένα απλό πράγμα με δύσκολο τρόπο. Καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος που λέει ένα δύσκολο πράγμα με απλό τρόπο.

Μερικές φορές σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί και σκέφτεσαι δεν θα τα καταφέρω. Αλλά μέσα σου γελάς επειδή θυμάσαι όλες τις φορές που ένιωσες έτσι.

Υποθέτω πως η μόνη στιγμή που οι άνθρωποι σκέφτονται την αδικία, είναι όταν συμβαίνει σε αυτούς.

Δεν ήμουν ερωτευμένος, δεν ήμουν ευτυχισμένος, μα αυτό μου άρεσε. Οι ερωτευμένοι συχνά είναι νευρωτικοί, επικίνδυνοι. Χάνουν κάθε αίσθηση προοπτικής και χιούμορ. Γίνονται υστερικοί, ψυχωτικοί, ανιαροί. Καμιά φορά, γίνονται και δολοφόνοι.

Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δε σημαίνει πως είναι χαζός. Απλώς σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του.


Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι (16 Αυγούστου 1920 – 9 Μαρτίου 1994), Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας. Από τη στιγμή του θανάτου του, ο Μπουκόφσκι έχει γίνει θέμα πάμπολλων άρθρων κριτικής απέναντι στη ζωή και στο έργο του. Αν και αγαπήθηκε από το κοινό κι έγινε σύμβολο για ανθρώπους με προβλήματα αλκοολισμού, οι ακαδημαϊκοί κριτικοί έχουν δώσει ελάχιστη σημασία στα γραπτά του. Θεωρείται όμως από πολλούς ένας πολύ σπουδαίος ποιητής, με μεγάλη επιρορή. Οι Ζαν Ζενέ (Jean Genet) και Ζαν-Πολ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre) τον είχαν χαρακτηρίσει ως τoν «μεγαλύτερο ποιητή» της Αμερικής. Έγραψε περισσότερα από 50 βιβλία. Ανάμεσα στα πιο γνωστά που κυκλοφορούν και στα ελληνικά είναι τα Σημειώσεις ενός Πορνόγερου Ι και ΙΙ, Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας, Η Λάμψη της Αστραπής Πίσω Από το Βουνό και Γυναίκες.


Διαβάστε επίσης:
Μπουκόβσκι: Η Ιδιοφυΐα του πλήθους
Μπουκόβσκι: Αισθηματίας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μπουκόβσκι
εμφάνιση σχολίων