0
1
σχόλια
364
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, η συνείδηση εαυτού και οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί, αποτελούν βάση για να ζει κανείς πολύ και καλά
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
22 Ιουλίου 2021
«Ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής σου; Κατά τους Ιάπωνες, κάθε άνθρωπος έχει κι από ένα ικιγκάι, αυτό που κάποιος Γάλλος φιλόσοφος θα μετέφραζε ως raison d’être (λόγο ύπαρξης). Ορισμένοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους με πλήρη συνείδηση αυτού, κι άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά ακόμα το ψάχνουν.

Το ικιγκάι είναι κρυμμένο μέσα μας και απαιτεί από εμάς πολύ υπομονετική εξερεύνηση προκειμένου να φτάσουμε στο βάθος του εαυτού μας και να το βρούμε. Σύμφωνα με τους ντόπιους στην Οκινάουα, το νησί με τον υψηλότερο δείκτη αιωνόβιων στον κόσμο, το ικιγκάι είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάμε το πρωί. Το να έχει κανείς ένα σαφές και καλά ορισμένο ικιγκάι, π.χ. ένα μεγάλο πάθος, θα του δίνει ικανοποίηση, ευτυχία και νόημα στη ζωή».

H αίσθηση του ανήκειν και της αλληλοβοήθειας δημιουργεί σιγουριά στον άνθρωπο και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής  

«Είναι παράδοση της Οκινάουα –αλλά και της Καγκοσίμα επίσης– η δημιουργία ισχυρών δεσμών στις τοπικές κοινωνίες. Το μοάι είναι μια άτυπη ομάδα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, που αλληλοβοηθιούνται. Για πολλούς, η προσφορά υπηρεσίας στους άλλους μετατρέπεται σε ένα από τα ικιγκάι τους. Η ρίζα των μοάι βρίσκεται στους δύσκολους καιρούς, τότε που οι αγρότες ενώνονταν ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τους καλύτερους τρόπους καλλιέργειας ή για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο σε περίπτωση που η σοδειά δεν ήταν καλή εκείνη τη χρονιά».

«Το να ανήκει κάποιος σε μοάι τον βοηθάει να διατηρεί συναισθηματική αλλά και οικονομική σταθερότητα. Αν κάποιος από την ομάδα βρεθεί σε οικονομική δυσχέρεια, τότε θα του προκαταβάλουν τις συνδρομές της ομάδας. Οι ειδικοί κανόνες ρευστότητας για κάθε μοάι ποικίλλουν ανάλογα με την ομάδα και τις οικονομικές δυνατότητες. Η ρευστότητα ενός μοάι αναγράφεται σε κάποιο βιβλιάριο που αποκαλείται μοάιτσο. Αυτή η αίσθηση του ανήκειν και της αλληλοβοήθειας δημιουργεί σιγουριά στον άνθρωπο και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής».
 

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή», συγγραφείς: Γκαρθία (Κιράι) Έκτορ, Μιράλλιες Φρανσέσκ. Εκδ. Πατάκη.
 

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Νέες, έξυπνες πόλεις με σκοπό την ευζωία
Οι κήποι του ζεν και πώς να απαλλαγείς από το άγχος
Η ιστορία του κιμονό
εμφάνιση σχολίων