0
5
σχόλια
646
λέξεις
IT LIST
Μικροκοσμοί φύσης για παρατήρηση, ενδοσκόπηση και ηρεμία
DOCTV.GR
29 Οκτωβρίου 2020
Ο κήπος Zen είναι μια από τις πολιτιστικές εικόνες της Ιαπωνίας. Αν και δεν υπάρχει ακριβής ορισμός, παραδοσιακά θεωρούμε τον κήπο Zen ως έναν αφηρημένο σχηματισμό βράχων, χαλικιών και ελάχιστου πρασίνου, που προορίζεται να αντανακλά ηρεμία και να εμπνέει για ενδοσκόπηση. Αυτοί οι κήποι αποτελούν ενσάρκωση της φιλοσοφίας και της πρακτικής του Ζεν Βουδισμού.

Υπάρχει ένα μυστήριο στην καρδιά του Ryoan-ji στο Κιότο. Ανεξάρτητα από το πόση ώρα κοιτάζετε αυτόν τον περίφημο κήπο Zen, δεν θα δείτε και τους 15 από τους βράχους του από κανένα σημείο. Ο μόνος τρόπος για να τους δείτε όλους, είναι να κοιτάξετε προς τα μέσα. Ο κήπος –πλάτους 10 και μήκους 25 μέτρων– δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα. Αποτελείται από 15 ακανόνιστους βράχους διαφόρων μεγεθών που τοποθετούνται σε μια κοίτη του ποταμού, με πέτρες που μαζεύονται σχολαστικά από μοναχούς κάθε πρωί. Οι τρεις πλευρές του περιβάλλονται από έναν χωμάτινο τοίχο. Στην τέταρτη πλευρά υπάρχει μια μεγάλη ξύλινη βεράντα, όπου οι επισκέπτες στέκονται ή κάθονται και ρεμβάζουν.

Δεν μπορείτε να απορροφήσετε την «ουσία» του κήπου Ryoan-ji σε μια διαδρομή δέκα λεπτών, και αυτό είναι το μυστικό του. Για να τον καταλάβετε, πρέπει να σταματήσετε και να καθίσετε μαζί του, ακόμα για ώρες εάν το επιθυμείτε. Στη συνέχεια, μπορείτε πραγματικά να δείτε: Βλέπετε πώς οι πέτρες του ποταμού είναι διατεταγμένες σε εξαιρετικά ευθείες γραμμές και στη συνέχεια σε κυματισμούς γύρω από τους βράχους. Πώς το τείχος που περιβάλλει τον κήπο είναι τραχύ στην υφή, σαν ένα κομμάτι ανεκτίμητης κεραμικής. Πώς ο σχεδιασμός του κήπου αγκαλιάζει απαλά την κερασιά, τον σφένδαμο, τον κέδρο και τα πεύκα πέρα από τον τοίχο. Πώς ο ίδιος ο κήπος εκφράζει και αντανακλά την ήρεμη ένταση μεταξύ ουρανού και πέτρας, πετάλου και βότσαλου.

Αλλά ακόμη και τότε, δεν θα δείτε και τους 15 βράχους του ταυτόχρονα. Για να συλλάβετε τον κήπο στο σύνολό του, πρέπει να βρείτε το δέκατο πέμπτο βράχο στο μυαλό σας. Πρέπει να απορροφήσετε τη σκηνή τόσο ώστε η διάκριση μεταξύ του εξωτερικού κήπου και του εξωτερικού κήπου να εξαφανιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο κήπος γίνεται μέρος σας -και εσείς γίνεστε μέρος του κήπου.

Ένα άλλο αγαπημένο ορόσημο του Κιότο αποτυπώνει μια πιο πλούσια παραλλαγή του κήπου Zen, αυτό που οι Ιάπωνες αποκαλούν περιπατητικό κήπο. Τέτοιος είναι ο κήπος στο ναό Zen, που ονομάζεται Saiho-ji. Υπάρχουν δύο κήποι στο Saiho-ji: ο αραιός, Ryoan-Ji (ή ξηρός διαμορφωμένος κήπος) και ένας πιο εκτεταμένος κήπος στο χαμηλότερο επίπεδο, που περιλαμβάνει κέδρους, πεύκα, σφενδάμνους και μπαμπού, μικροσκοπικές γέφυρες, ελικοειδή νερά και περίπου 120 ποικιλίες βρύων.

Όταν περπατάτε στον κήπο στο Saiho-ji, ο ρυθμός σας επιβραδύνεται, η καρδιά σας ηρεμεί, το μυαλό σας καθαρίζει. Σταματάτε και κοιτάζετε «ένα τετράγωνο με βρύα» και συνειδητοποιείτε πως πρόκειται ένα σύμπαν αποχρώσεων και υφών. Χάνετε τον εαυτό σας στο στοχασμό του κυματισμού των καφέ-πράσινων-μπλε αντανακλάσεων, της γέφυρας και του ουρανού, ή το καμαρωτό τόξο ενός σεβάσμιου κέδρου -η ιερότητά του συμβολίζεται από το αχυρένιο σχοινί της shimenawa που οι μοναχοί έχουν τοποθετήσει γύρω του.

Πού θα βρείτε το Zen σας: Η περιπλάνηση μέσα σε έναν κήπο Zen μας βυθίζει σε έναν κόσμο γαλήνης και ομορφιάς και μας θυμίζει ότι όποια κι αν είναι η κατάστασή μας, όπου κι αν είμαστε, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να σταματήσουμε… το χρόνο, να αναπνεύσουμε βαθιά, και να παρατηρήσουμε, μπορεί να πετύχουμε την απόλυτη ηρεμία.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην Ιαπωνία για να ζήσετε αυτά τα δώρα. Αφενός σχεδιαστές κήπων σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τις πρακτικές του Zen (οι χώρες με αξιοσημείωτους ιαπωνικούς κήπους περιλαμβάνουν τη Σκωτία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες) αφετέρου μπορείτε να επινοήσετε τα δικά σας ζεν παιχνίδια στη φύση.


Διαβάστε επίσης:
Βιοφιλία, φέρε τη φύση μέσα
Ma σημαίνει ένα κενό που είναι γεμάτο δυνατότητες
Ένα κομμάτι ουτοπίας
Απλές συμβουλές για να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά
Πλωτές πολιτείες: Οι Βαβυλώνες των πλουσίων ή το μέλλον τη Γης;
Η χώρα που συνταγογραφεί βόλτες αντί για φάρμακα
Αγιουρβέδα σημαίνει «Γνώση της ζωής»
VIDEO: Τι κάνει η γιόγκα στο μυαλό και στο σώμα
εμφάνιση σχολίων