0
1
σχόλια
519
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Παράλογα αιολικά πάρκα χωρίς μελέτη. Οι εργασίες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος από την εταιρεία ξεκίνησαν και πάλι, με τη βοήθεια ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σε μία πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα κινητοποίηση
 
PRESS
29 Ιουνίου 2021
Την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να μην προχωρήσουν τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή του Νυμφαίου Φλώρινας, είχαν ζητήσει κάτοικοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η διαδικασία αδειοδότησης παρουσιάζει κενά, παραγνωρίζει την οικολογική σημασία της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα σε απειλούμενα είδη. Όπως και σε άλλες περιοχές, τα έργα αδειοδοτούνται μεμονωμένα, χωρίς μια συνολική εκτίμηση που να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των έργων που έχουν σχεδιαστεί στα βουνά της ευρύτερης περιοχής.

Εκπρόσωποι των οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» και κατοίκων έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην περιοχή Αερορράχη: «Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν είμαστε ενάντια στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Είμαστε όμως εντελώς αντίθετοι στην άναρχη χωροθέτησή τους» είπε ο πρόεδρος του Αρκτούρου, Γιάννης Μπουτάρης.

Επίσης στράφηκε κατά της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που απαντώντας στις επιστολές των φορέων, υποστήριξε ότι θα ληφθούν τυχόν πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί κατά την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. «Δηλαδή μια λογική “βλέποντας και κάνοντας”. Αν δηλαδή κοπούν 5 στρέμματα δάσους, θα έρθουν εκ των υστέρων να τα ξαναφυτέψουν;» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης. «Μας κάνει εντύπωση, επίσης, η ταχύτητα με την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το δασαρχείο δίνουν διάφορες άδειες, τη στιγμή που εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου για τις προσφυγές φορέων και κατοίκων. Εμείς θα το παλέψουμε, να ξέρει ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

Κενά στην αδειοδοτική διαδικασία επισήμανε και ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Γιαννάκης, από την τοπική κίνηση «Μπλόκο Νυμφαίου». «Το εν λόγω αιολικό πάρκο αδειοδοτήθηκε πριν από πολλά χρόνια. Οι περιβαλλοντικοί του όροι ανανεώθηκαν πρόσφατα αλλά μόνο ως προς τις αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Δεν έλαβε όμως υπόψη την επιστημονική γνώση που έχει προκύψει εν τω μεταξύ για τη σημασία της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα έχει η επέμβαση (…) δεν υπάρχει αξιολόγηση σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν συνεξετάζονται και οι υπόλοιπες επενδύσεις που δρομολογούνται στην περιοχή».
 
«Εχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιείται πρόγραμμα LIFE για τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας, ελπίζουμε στην παρέμβασή τους». «Το σχέδιο αυτό καταστρέφει το περιβάλλον μας, τον τόπο μας, τις μνήμες μας», ανέφερε ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, δημοτικός σύμβουλος στο Αμύνταιο. «Θα σταθούμε μπροστά στις μπουλντόζες».
 
Αλλά οι εργασίες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο Νυμφαίο, από την εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Αεροράχη ΑΕ» (συμφερόντων της πορτογαλικής EDPR) ξεκίνησαν και πάλι. Τα έργα άρχισαν μετά την βίαιη απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, με τη βοήθεια ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σε μία πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα κινητοποίηση

Απορίες όμως προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχε φυσική παρουσία εκπροσώπων της Δασικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά την έναρξη των εργασιών όπως άλλωστε ορίζει ρητά η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, καθώς και η άρνηση του Αστυνομικού Διευθυντή να ζητήσει από την εταιρία την επίδειξη των σχετικών αδειών και εγγράφων που ζητήθηκαν από τη νομική εκπρόσωπο των κατοίκων.


Διαβάστε επίσης:
Η ταξικότητα στην πόλη φαίνεται από τα δέντρα!
Όχι στα αιολικά που θα κατέστρεφαν 10 Natura περιοχές στο Νότιο Αιγαίο
εμφάνιση σχολίων