0
1
σχόλια
243
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το «Aigaio Project» θα γινόταν εξ ολοκλήρου σε 10 περιοχές του δικτύου Natura 2000
 
PRESS | ΦΩΤΟ: EUNICE ENERGY GROUP
27 Μαΐου 2021
Νίκη του αντι-αιολικού κινήματος έπειτα από δύο χρόνια κινητοποιήσεων αποτελεί η απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του «Aigaio Project» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παρά την ασφυκτική πίεση της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. για εξπρες περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν δόθηκε λόγω των εξαιρετικά σημαντικών επιπτώσεων που θα είχε.

Το έργο σχεδίαζε την μετατροπή των 14 νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γνωστών ως «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», σε αιολικό εργοστάσια. Μιλάμε για 106 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 -200, σε 14 νησίδες, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, κατασκευή 70 χλμ οδικού δικτύου, 14 λιμάνια, 14 ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις και μόνιμο δυνατό φωτισμό τη νύχτα.

Η Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε ανήκει στον όμιλο ελληνικών συμφερόντων EUNICE ENERGY GROUP -EEG.


Η μάχη ενάντια στα αιολικά κράτησε δύο χρόνια. Αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ανάδειξή από την «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου», επιστημονική τεκμηρίωση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κινητοποίηση πολιτών, κινημάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και διεθνής δημοσιότητα ήταν οι μοχλοί που άσκησαν πίεση και έφεραν αποτέλεσμα.

Η Περιβαλλοντική Πολιτική του ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμόδιων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας)».

Ζήτω!
εμφάνιση σχολίων