«Δημοφιλές τώρα: Πουλάνε την κυριότητα για να κρατήσουν το σπίτι τους». Διαβάζω ένα δημοφιλές άρθρο σε εφημερίδα (το Εθνος) που μοιάζει περισσότερο με διαφήμιση παρά με ρεπορτάζ. Ιδιοκτήτες μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν τα βγάζουν πέρα με τις κομμένες συντάξεις τους, καταφεύγουν, λέει, στην πώληση της ψιλής κυριότητας του ακινήτου τους.
Πουλάνε δηλαδή το σπίτι τους για να μπορούν να μένουν σε αυτό έως το τέλος της ζωής τους. «Εξασφαλίζουν άμεσα ρευστότητα, προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να βάλουν στην άκρη ένα κεφάλαιο για ώρα ανάγκης ή να ζήσουν με περισσότερη άνεση τα επόμενα χρόνια». Κι αυτό τι δείχνει; Πως «η ελληνική κτηματαγορά, αν και σε μικρή κλίμακα προς το παρόν, προσαρμόζεται σε νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, δημιουργώντας μια ιδιότυπη ισορροπία».
Η πλήρης απορύθμιση βαφτίζεται «ιδιότυπη ισορροπία», οι κλεμμένες συντάξεις λέγονται πλέον «κομμένες», η απώλεια κατοικίας μετατρεπεται σε «ευκαιρία», η φτώχεια παρουσιάζεται ως «ρευστότητα».
Συμπτωματικά στις ειδήσεις της ημέρας βρίσκεται μια τραγωδία που εξελίχθηκε στη Βερόνα: 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιταλία μετά από επιχείρηση έξωσης. Οι ίδιοι οι ένοικοι ανατίναξαν το κτήριο.
Έξω από την οικία τους βρισκόταν ένας ολόκληρος στρατός δηλαδή οι δυνάμεις Καραμπινιέρων, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, προκειμένου να εκτελέσουν την διαταγή εκκένωσης του ακινήτου!
Τα τρία αδέλφια, γύρω στα 60, ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα -ναι, μας θυμίζει κάτι γνώριμο και στην Ελλάδα. Οι αρχές είχαν προσπαθήσει επανειλημμένα να πραγματοποιήσουν την έξωση καθώς η οικογένεια στο παρελθόν είχε απειλήσει πως θα ανατιναχτεί με φιάλες αερίου. Εκτός από τους νεκρούς, 13 στρατιώτες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Φανταζόμαστε πως πολλοί κάτοικοι της Ιταλίας που κινδυνεύουν από κατάσχεση ή αστεγία, ίσως ένιωσαν μια΄μικρή ελπίδα με αυτό το τραγικό γεγονός, γιατί ενδεχομένως να βάλει φρένο στις δικές τους εξώσεις, για λίγο καιρό. Οι αρχές χαρακτήρισαν τους θύτες για «παράλογη συμπεριφορά» και θρήνησαν για τον «τρομερό φόρο αίματος».
Η «ιδιότυπη ισορροπία» της κρίσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιχείρηση εξοικείωσης με την αδικία. Αλλά δεν υπάρχει γλωσσικό τρικ, μεθόδευση ή πολιτική που να μπορεί να μετονομάσει την διάλυση σε πρόοδο.
Μην εκπλαγείτε αν πετύχετε στο διαδίκτυο αυτό το κείμενο ανάμεσα σε διαφημίσεις ακινήτων σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, στα ιταλικά ή στα αγγλικά: «Αφήστε το στρες πίσω σας και χαρείτε τον όμορφο ελληνικό καιρό. Φουλ εξοπλισμένα διαμερίσματα στους πρόποδες του Λυκαβηττού!».
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν